INS: Comenzile noi din industrie au crescut cu 9,1%

Comenzile noi din industrie au crescut cu 9,1% în primele 4 luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2912, la această performanţă contribuind industriile bunurilor de capital, a celor de folosinţă îndelungată şi a bunurilor de uz curent, relevă datele provizorii publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

S-au înregistrat creşteri la următoarele grupe industriale:

– industria bunurilor de capital (+21,3%)

– industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+10,7%)

– industria bunurilor de uz curent cu (+7,4%).

La polul opus s-au clasat comenzile din industria bunurilor intermediare, cu o scădere de 6,6%.

Faţă de martie, comenzile noi din industrie au crescut în aprilie cu 15,4%. Procentajul pozitiv s-a datorat rezultatelor din industria bunurilor de capital (+28%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8%) şi în industria bunurilor intermediare (+1,6%).

Scăderi s-au consemnat în industria bunurilor de uz curent (-0,5%).

Comparativ cu aprilie 2012, comenzile noi din industrie au crescut, în ansamblu, cu 31,3% în aprilie 2013, datorită cifrelor pozitive înregistrate în industria bunurilor de capital (+58,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+18%), industria bunurilor de uz curent (+17,6%) şi industria bunurilor intermediare (+2,5%).

Potrivit INS, sursa datelor o constituie capitolul CN (Comenzile noi) din Cercetarea statistică lunară privind indicatorii pe termen scurt în industrie (IND TS).

Cercetarea statistică este de tip selectiv, iar baza de selecţie a eşantionului asigură o reprezentativitate calculată după cifra de afaceri de 94,23% din mulţimea totală a unităţilor active. Datele se colectează de la circa 2.800 de operatori economici. Eroarea maxim admisă a estimaţiilor este de +/- 3%. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.