INS: Cu 42,2% mai putine vehicule noi de transport pasageri si cu 54,6% mai multe de marfa, in 2011

Inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au inregistrat in anul 2011 o scadere cu 42,2% fata de anul anterior, in timp ce la transportul marfurilor s-au consemnat cresteri cu 54,6%, releva datele Institutului National de Statistica (INS), publicate luni.

In ultimul trimestru al anului anterior, inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scazut cu 54,5%, comparativ cu perioada similara din 2010, cea mai importanta diminuare fiind inregistrata la categoria autoturisme (-54,8%).

De asemenea, scaderi s-a mai inregistrat la categoriile autobuze si microbuze, respectiv mopede si motociclete, cu 44,2% respectiv 16,3%.

La capitolul transport marfuri, inmatricularile noi de vehicule rutiere inregistrat in ultimele trei luni din 2011 o crestere cu 45,8%, comparativ cu trimestrul al patrulea din anul precedent. Cea mai semnificativa valoare a cresterii este consemnata la categoria autocamioane, cu 54,5%.

Inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 15,3% in ultima parte din 2011, iar inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor au crescut cu 12,6%, fata de trimestrul trei din acelasi an.

Per total, anul trecut inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au inregistrat o scadere cu 42,2% fata de anul 2010, iar inregistrarile noi de vehicule pentru transportul marfurilor s-au majorat cu 54,6%.

Sursa datelor INS au la baza informatiile furnizate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule (DRPCIV) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

In cadrul cercetarii au fost luate in calcul vehicule noi fabricate in tara sau in alte tari si vehicule de ocazie importate, la fel si vehiculele vandute in leasing inmatriculate. Nu sunt cuprinse in statistica reinmatricularile datorate schimbarii proprietarului prin vanzarea vehiculului. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.