INS: România nu a fost în recesiune

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat astăzi că datele-semnal relevă că economia românească a evitat intrarea în recesiunea tehnică, deoarece PIB-ul a urcat din T1 cu 0,5% şi nu a scăzut cu 0,1%, aşa cum arătaseră inclusiv datele de la ultima revizuire (8 octombrie), iar scăderea din T2 a fost de numai 0,3%.

“În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi  (SEC) 2010 şi a seriei ajustate sezonier, Produsul intern brut a scăzut în trimestrul II 2014 cu 0,3% faţă de trimestrul I 2014 şi a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,5% faţă de trimestrul IV 2013”, se arată în comunicatul INS.

Datele provizorii anunţate anterior de INS indicau o scădere a economiei de 0,1% în T1 şi de 0,9% în T2.

Pentru T3, INS anunţă în datele-semnal o creştere cu 1,9% faţă de T2, serie ajustată sezonier, şi cu 2,8% pe primele 9 luni – cu 0,4% peste avansul anual înregistrat în luna iunie. Faţă de T3 din 2013, PIB a înregistrat, astfel, un avans de 3,2% pe seria brută şi de 3,3% pe seria ajustată sezonier.

Totodată, după primul semestru (S1), economia ar arăta un avans de 2,4% pe serie brută şi de 2,6% pe serie ajustată sezonier.

Premierul Ponta nu a acceptat niciodată recesiunea tehnică, în ciuda ultimei revizuiri a INS, din 8 octombrie, el susţinând mereu că avem creşetere economică. Candidat din partea PSD-PC-UNPR la Preşedinţie, Ponta a declarat miercuri seara, la dezbaterea electorală de la B1TV, că INS va anunţa astăzi o creştere economică de peste 1% în T3 şi că datele pentru T1 au fost recalculate şi s-a descoperit că estimările au fost greşite. Ieri, şeful INS a precizat că nu el i-a furnizat premierului cifrele.

Estimările Comisiei Europene, publicate în 4 noiembrie în prognoza de toamnă, arătau că vom ieşi din recesiunea tehnică, dar creşterea era mai mică pentru T3, de 1%.

CE a redus semnificativ, de la 2,8% (estimare din iunie) la 2% prognoza de creştere economică a României în acest an, ca urmare a încetinirii din T2.

Şi prognoza pentru 2015 a fost revizuită în scădere, Comisia estimând un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, faţă de proiecţia de 2,6% prezentată în raportul din primăvară.

Comisia anticipa în prognoza de toamnă o creştere economică anuală de 2% în T1 din 2015 şi de 3,4% în cel T2, avansul urmând să se tempereze la 2,8%, respectiv 2,5% în următoarele două trimestre.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.