Inscrierea la gradinita: din nou locuri insuficiente la stat

Luni incep inscrierile la gradinita si se vor derula pe tot parcursul lunii aprilie, dupa ce, in luna martie, a avut loc procesul de reinscriere a copiilor care au frecventat unitatea respectiva de invatamant in anul scolar 2011 – 2012. Lipsa locurilor in institutiile de stat ramane o problema si in acest an, in special in orasele mari si mai ales in Bucuresti, insa infiintarea claselor pregatitoare la nivelul scolilor a mai eliberat din spatiile gradinitelor. In plus, exista si gradinitele particulare, astfel ca, pana la urma, fiecare copil isi va gasi locul intr-o institutie de invatamant preuniversitar.

Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, anunta ca in fiecare unitate de invatamant prescolar si pe site-ul ISMB, la adresa www.ismb.edu.ro , sunt afisate precizarile si programul de inscriere. La fel si in provincie.

Conducerile unitatilor de invatamant prescolar sunt obligate sa afiseze zilnic, la sfarsitul programului de lucru, cati copii s-au inscris si cate locuri mai sunt disponibile. De asemenea, la fiecare gradinita este afisata capacitatea istitutiei (numarul de copii pentru care a fost proiectata) si numarul de copii aprobat prin planul de scolarizare pentru anul 2012 – 2013, pe grupe de varste: mica, mijlocie, mare.

In Bucuresti exista 179 gradinite si scoli cu invatamant prescolar de stat, iar conducerea ISMB estimeaza ca anul acesta se vor castiga intre 2.000 si 3.000 de locuri in gradinitele din Capitala, prin introducerea clasei pregatitoare la scoala. Cifrele difera insa de cele prezentate la inscrierea in asa-numita “clasa zero”: in prima etapa s-au inscris 5.650 de copii, iar pentru a doua etapa au ramas la rand 3.063 de copii. Insa nu toti au urmat o gradinita la stat, cam aceasta ar fi explicatia.  

Numarul copiilor de gradinita recenzati in Bucuresti este de circa 42.000, iar locurile din unitatile de invatamant prescolar sunt de circa 34.000. Insa exista si locuri in gradinitele particulare, pentru deficitul de 8.000 de locuri, dar tot mai putini parinti au posibilitatea sa-si duca acolo copiii. Pe de alta parte, nici gradinitele particulare nu pot falimenta toate.

Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, promite ca va suplimenta cu 800 numarul locurilor la gradinita, prin construirea, pana in toamna, a doua corpuri noi de cladire la Gradinita nr. 222 si Gradinita 146. Toti primarii de sector au facut investitii substantiale in infrastructura invatamantului preuniversitar: Liviu Negoita, primariul Sectorului 3, a construit 21 de gradinite, Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2, a construit 18 gradinite noi, Cristian Poteras, primarul Sectorului 6 a mansardat cateva gradinite si a extins cu corpuri noi de cladire 4 astfel de institutii, iar Cristian Popescu-Piedone a realizat 5 gradinite noi in Sectorul 4.

De asemenea, Ministerul Dezvoltarii are cuprinse in programul de investitii circa 30 de gradinite si crese ce se vor construi in perioada urmatoare in Bucuresti, in toate sectoarele.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. Unde gasesc lista celor 18 gradinite noi din sectorul 2?Ca in afara de cea din Plumbuita ,pe care am gasit-o din intamplare,n-am mai gasit nimic pe nicaieri.Speram intr-o lista completa pe site-ul primariei!

  2. Sa stiti ca baietelul meu este inscris la una din gradinitele construite de domnul primar Ontanu si chiar am fost impresionat si nici nu a trebui sa dau spaga pentru a-mi inscrie copilul la gradinita.Cu siguranta domnul Ontanu va primu votul meu si al sotiei.

  3. Fetita mea e inscrisa la una dintre gradinitele noi construite de Ontanu si am ramas impresionata de conditii, dar si de faptul ca n-a trebuit sa dau spaga ca sa o inscriu fiindca erau locuri suficiente. Pentru asta va avea sigur votul meu.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.