Instantele, asaltate de pensionari. Uniunea Nationala a Judecatorilor: Cerem Guvernului sa ia masuri

UNJR cere Executivului sa ia masuri prin care sa rezolve situatia pensionarilor afectati de reglementarea privind contributiile de sanatate declarata neconstitutionala de CCR, avertizand ca un nou val de litigii ar duce la blocarea activitatii sectiilor de solutionare a conflictelor de munca.

“Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) constata cu ingrijorare ca in urma publicarii in Monitorul Oficial a Deciziilor cu nr. 223 si 224 din data de 13.03.2012 ale Curtii Constitutionale, instantele judecatoresti au fost asaltate cu cereri din partea pensionarilor prin care se solicita sa le fie restituite sumele incasate cu titlu de CASS. In conditiile in care la acest moment instantele de judecata au de solutionat un numar foarte mare de dosare, ceea ce afecteaza celeritatea desfasurarii proceselor, un nou val de litigii ar duce la blocarea activitatii la nivelul sectiilor specializate in solutionarea litigiilor de munca”, se arata intr-un comunicat al UNJR.

Prin masurile “de ordin legislativ si administrativ” solicitate Guvernului s-ar evita cheltuielile imense care vor fi generate de aceste litigii, precum si blocarea activitatii instantelor de judecata, considera UNJR.

“UNJR reaminteste Guvernului Romaniei, si in special ministrului Justitiei, domnul Catalin Marian Predoiu, ca este responsabil pentru asigurarea functionalitatii justitiei ca serviciu public, astfel ca este momentul sa se implice activ in vederea identificarii masurilor necesare pentru gestionarea acestei situatii, responsabilitatea Domniei Sale fiind deopotriva fata de cetatenii pensionari carora trebuie sa le asigure respectarea drepturilor lor legale, cat si fata de sistemul judiciar, caruia trebuie sa ii asigure conditiile materiale si logistice pentru a putea functiona in mod eficient”, se mai arata in comunicat.

UNJR solicita, de asemenea, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa isi indeplineasca rolul de garant al independentei justitiei si sa actioneze ferm in vederea evitarii supraincarcarii pana la blocaj a instantelor de judecata.

“Reamintim CSM ca imparte cu Ministerul Justitiei responsabilitatea pentru asigurarea functionalitatii sistemului judiciar, astfel incat este momentul sa actioneze concret in acest sens. In acest moment este nevoie nu de declaratii incurajatoare sau de exercitii de imagine, ci de masuri urgente si ferme pentru gestionarea acestei situatii care poate deveni extrem de pagubitoare atat pentru cetateni cat si pentru sistemul judiciar”, insista UNJR.

Luni, alte sute de pensionari cu pensii mai mari de 740 lei stau la coada la Tribunalul Arges, pentru a 3-a saptamana, sa depuna cereri de recuperare a CAS retinute din ianuarie 2011. Pana in prezent au depus plangeri  11.000 de pensionari din acest judet, iar la Bucuresti sunt circa 250.000. Insa cereri de acest fel sunt depuse in toate judetele.  (M.S.)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.