Inundaţiile fac ravagii în Austria, Germania şi Cehia. Sute de drumuri şi căi ferate, blocate

Ploile torenţiale care s-au abătut asupra Europei Centrale în ultimele zile au provocat moartea a cel puţin 7 persoane, iar mai multe sunt date dispărute şi mii de locuinţe au fost evacuate, în principal în Germania, Republica Cehă şi Austria, transmite, luni, AFP. Dunărea a ieşit din matcă în Bavaria, iar zeci de oraşe au fost plasate sub alertă de inundaţii într-o zonă vastă în Europa Centrală. Sute de drumuri şi căi ferate au fost blocate în Germania, Austria şi Cehia, iar starea de urgenţă a fost decretată duminică seara în aproape toate regiunile din Boemia, partea de vest a Cehiei, dar şi în Germania.

În Republica Cehă, unde guvernul a decretat stare de urgenţă în aproape toată zona de vest a ţării (Boemia), duminică seara, 5 persoane au murit şi mai multe sunt date dispărute. Un bărbat şi o femeie au murit, duminică, după ce casa lor s-a prăbuşit în apropiere de Praga. Alte două cadavre au fost găsite în nordul ţării, iar un bărbat în vârstă de 82 de ani s-a înecat în apropiere de Benesov, la 40 de km sud de Praga.

Grădina zoologică din Praga retrăieşte, după 11 ani, angoasa viiturii catastrofale din 2002, care a provocat moartea unora dintre animalele sale emblematice. Totodată, un spital a fost evacuat.

Metroul din Praga este parţial închis (8 staţii). Traficul pe numeroase linii de cale ferată şi drumuri a fost întrerupt. Luni, şcolile din Praga au fost închise, ca urmare a perturbărilor apărute la transportul în comun. Potrivit AFP, circa 2.700 de persoane au fost obligate să-şi părăsească locuinţele în Boemia, iar mii de consumatori nu aveau electricitate luni dimineaţa.

Situaţia continuă să se înrăutăţească în sudul şi estul Germaniei, iar cancelarul german, Angela Merkel, se va deplasa, marţi, în zonele sinistrate, potrivit purtătorului său de cuvânt, Steffen Seibert.

La Passau, la frontiera cu Austria, o mare parte din centrul istoric al oraşului a fost inundat, iar armata a fost chemată să intervină alături de echipele de salvare. În unele părţi ale oraşului, situat la confluenţa Dunării cu râurile Inn şi Ilz, curentul electric a fost întrerupt. Nivelul apei a depăşit recordurile înregistrate la inundaţiile din 2002 şi 1954.

“Avem aproape 700 de membri ai echipelor de salvare în acţiune. Cei aproximativ 200 de soldaţi chemaţi în ajutor sosesc. Este momentul, deoarece unele persoane au lucrat deja 36 de ore fără întrerupere“, a declarat primarul din Passau, Jürgen Duppen, pentru postul de televiziune N24.

Tot în Bavaria, un alt oraş deosebit de afectat de inundaţii este Rosenheim. În Saxonia, situaţia este, de asemenea, încordată: sute de poliţişti au fost mobilizaţi cu bărci şi saci de nisip. În cursul dimineţii, ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich s-a deplasat în zonă şi s-a întâlnit cu echipele de salvare din Grimma. În centrul acestui oraş, 2.500 de locuitori au fost evacuaţi, după cum a anunţat postul de ştiri N24.

În împrejurimile oraşului Leipzig, salvatorii nu se mai ocupă momentan de diguri, ci s-au concentrat asupra evacuării locuitorilor, potrivit agenţiei de presă germane DPA.

În Austria, o persoană şi-a pierdut viaţa în timpul inundaţiilor, iar alte două sunt date dispărute. Sute de locuitori din regiunea Salzburg şi alţi circa 300 din oraşul Melk, în nord, au fost deja evacuaţi. Armata a fost mobilizată să vină în ajutorul echipelor de salvare.

Potrivit autorităţilor austriece, cotele Dunării şi ale râului Inn ar putea să atingă şi chiar să depăşească pe cele înregistrate în 2002, în timpul inundaţiilor care au provocat pagube de circa 7,5 milioane de euro. Traficul fluvial a fost suspendat pe întreaga secţiune austriacă a Dunării, respectiv 350 kilometri.

O a şaptea victimă a inundaţiilor a fost semnalată în Elveţia, în cantonul St-Gall, la frontiera cu Austria, a anunţat luni poliţia locală, citată de AFP.

În Ungaria, primarul Budapestei a declarat o alertă la inundaţii, luni, o creştere a nivelului apelor Dunării fiind aşteptată pentru vineri sau sâmbătă, ceea ce face să sporească temerile privind apariţia unei situaţii similare celei din luna august 2002, când circa 2.000 de persoane au fost evacuate din calea apelor.

Comisia Europeană a anunţat că este gata să acorde ajutor Germaniei, Austriei şi Republicii Cehe. Potrivit unui comunicat difuzat de biroul comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn, „familia europeană” este gata să ofere ajutor acolo unde este nevoie. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.