Investițiile au crescut cu 29% înT1 față de aceeași perioadă a anului trecut

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, s-au cifrat la 4,4 miliarde lei în primul trimestru (T1), respectiv 0,6% din PIB, cu aproximativ 29% mai mari față de aceeași perioadă din 2015.

Bilanțul pe T1 realizat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) arată că bugetul general consolidat a înregistrat un excedent de 3 miliarde lei (0,4% din PIB), mai mic cu 0,3% față de T1 din 2015, când s-a cifrat la 4,9 miliarde de lei (0,7% din PIB).

Veniturile bugetului general consolidat,  de 55,6 miliarde de lei (7,3% din PIB), au fost cu 1,1% mai mari în termeni nominali. ”S-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe profit (+26,2%), taxa pe utilizarea bunurilor (+18,0%), accize (+6,2%) și contribuții de asigurări sociale (+5,2%)”, precizează MFP.

Încasările din TVA au scăzut însă, fiind afectate de reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 și de introducerea unei cote reduse la alimente de 9% de la 1 iunie 2015.

Acestea sunt, totuși, cu 1,9% peste nivelul prognozat pentru T1, creșterea consumului compensând într-o măsură semnificativă reducerea TVA.

Încasările din contribuții de asigurări sociale la bugetul de asigurări sociale au fost mai mari cu 5,2%, în condițiile în care încasările la acest buget sunt influențate negativ de creșterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii, prin creșterea cotei de contribuții de la 5% la 5,1% în acest an.

”Menționăm, de asemenea, și aplicarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care nu se mai plătesc la bugetul asigurărilor sociale de stat contribuțiile de asigurări sociale aferente angajatorului din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale”, adaugă MFP.

Administrațiile locale au înregistrat creșteri față de anul precedent cu 15,0% la veniturile nefiscale și cu 0,7% la taxa pe utilizarea bunurilor.

La impozitele și taxele pe proprietate s-a înregistrat însă o scădere de 20,4%, din cauza amânării cu două luni, până la 30 iunie, a termenului de plată a impozitului pe proprietate. Termenul extins vizează și aplicarea reducerii de 10% la plata integrală a impozitului pe locuință, terenuri și mașini.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 52,6 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 5,0% față de T1 din 2015, dar s-au redus cu 0,1% ca pondere în PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 8,1%, în urma creșterilor salariale acordate în a doua parte a lui 2015, respectiv 12% pentru personalul din instituțiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar și a personalului din sistemul public de asistență socială, 15% pentru personalul din învățământ, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învățământ și asistență socială, precum și majorarea salariului minim brut pe țară cu 75 de lei începând cu 1 iulie 2015.

“Menționăm că în analiza cheltuielilor de personal trebuie ținut cont de faptul că, în trimestrul I 2015, s-a plătit prima tranșă aferentă plăților drepturilor stabilite prin hotărâri judecătorești în sumă de aproximativ 1,5 miliarde lei”, arată MFP.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 2,5% iar cele cu asistența socială, cu 6,8%, în urma majorării cu 5% a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2016 și a dublării alocației de stat pentru copii începând cu 1 iunie 2015.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.