InvestRomania, instituție guvernamentală, și-a lansat site-ul pentru a atrage investitorii străini

La câteva zile după ce Banca Națională a României (BNR) anunța că investițiile străine directe au scăzut în primele 3 luni cu 12,4% față de T1 din 2015, InvestRomania, instituție guvernamentală creată pentru a atrage investiții străine, și-a lansat astăzi website-ul: www.investromania.gov.ro.

Potrivit unei Note de informare prezentată astăzi în ședința de Guvern de Departamentul pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat, site-ul este dedicat investitorilor străini pentru a le oferi informații despre ecosistemul economiei românești și despre oportunitățile de investiții în România.

Guvernul precizează că InvestRomânia are în portofoliu și gestiune 61 de proiecte de investiții de investiții care reprezintă un potențial de investiții de aproximativ 1,5 miliarde euro și peste 17.000 de locuri de muncă.

Săptămâna trecută, BNR anunța că investițiile străine directe au scăzut în primele 3 luni cu 12,4%, la 775 milioane de euro, față de aceeași perioadă a anului trecut, când se cifraseră la 885 milioane euro.

“Inițial, am creionat un plan în care website-ul trebuia să aibă o abordare facilă, să fie în limba engleză și să diminueze efortul investitorului străin în căutarea informațiilor cu privire la nivelul taxării, facilitățile fiscale, gradul de pregătire profesională a românilor, dar și la nivelul de trai din țară. Ulterior am tot construit pe baza acestora, astfel încât după 2 luni am ajuns în stadiul actual, de care suntem foarte mulțumiți, dar pe care vom continua să-l dezvoltăm în lunile ce urmează”, a declarat Manuel Costescu, Secretar de Stat, InvestRomania, potrivit unui comunicat al Executivului.

Proiectul www.investromania.gov.ro prezintă conținut în limba engleză și este structurat pe 7 secțiuni: “Why invest” (De ce să investești?), “Business în Romania” (Afaceri în România/ Principalele Sectoare), “Government Support” (Sprijin guvernamental), “Life in Romania” (Viața în România), “Newsroom” (Știri/Comunicate de presă), “About us” (Despre noi) și “Contact” (Contact).

Acestea sunt împărțite în subsecțiuni, pentru a-l ghida pe potențialul investitor străin către informații cu privire la indicatorii macroeconomici, educație, nivelul costului de trai, sectoarele considerate prioritare, ajutoare de stat, tradiții, cultură, detalii despre activitatea InvestRomania etc.

Totodată, “platforma are în vedere prezentarea sectoarelor prioritare de anul acesta, astfel încât investitorii să aibă acces la informații ce vizează dimensiunea pieței, cei mai importanți jucători, forța de muncă disponibilă, capacitatea de export, potențialii furnizori și parteneri. Cele șase sectoare prioritare sunt: IT&C, industria Auto, industria Aerospațială, industriile Creative, Agribusiness și Bio-Economia”, precizează Executivul.

Pe site se mai găsesc grafice, figuri și prezentarea de țară, “toate acestea putând fi descărcate de oricare dintre persoanele interesate de analizele realizate, precum și de cele care doresc să utilizeze aceste materiale în promovarea României către partenerii lor internaționali de afaceri”.

Guvernul promite că pe parcursul următoarelor luni site-ul va fi actualizat cu noi analize privind sectoarele strategice, “mai multe informații despre parcurile industriale și nu în ultimul rând noțiuni privind modalitățile de finanțare”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.