Ioan Rus, despre Nastase: “Ce ati vrea, sa-i smulgem perfuziile? Presedintele TB: Nu am dispus ridicarea pazei

Ministrul de Interne Ioan Rus dovedeste inca o data ca invata legile din mers in cazul condamnatului Adrian Nastase: dupa ce joi a declarat public ca fostul premier PSD are statut de detinut, Rus a sustinut duminica seara, la Realitatea Tv, ca „pentru a gresi numai cu vorba, nu si cu fapta, am intrebat Tribunalul Bucuresti, a doua zi dupa ce a fost internat, iar la raspunsul lor, am decis sa ridicam paza de la salon si de la spital”. Presedintele Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, a intervenit insa telefonic si l-a facut, practic, mincinos in direct: “Tribunalul Bucuresti nu a cerut ridicarea pazei pentru Adrian Nastase. Avem un numar de masuri ordonate – mandatele de incarcerare (pentru toti cei 6 condamnati in dosarul Trofeul Calitatii, n. red.), dar nu am primit pana acum niciun raspus privind punerea lor in aplicare”.

Pe romaneste, Politia nu a indeplinit ordinele instantei, sau mai precis nu a informat instanta de executie asupra finalizarii sau nefinalizarii punerii in aplicare a mandatelor de incarcerare.

Despre acuzele privind tratamentului preferential aplicat lui Nastase, comparativ cu ceilalti condamnati, Ioan Rus a rabufnit: “Nastase nu este condamnat la moarte. Are un mandat pentru doi ani de inchisoare cu executare. Are toate drepturile conferite de situatia in care se afla – a incercat sa se sinucida. Prin ce am facut, sper sa-l fi salvat. Ce ati vrea, sa-i smulgem perfuziile?”.

Cel mai grav in toata aceasta poveste este faptul ca s-au incalcat procedurile si regulile statului de drept.

Iata principalele declaratii ale ministrului de Interne:

 • Vreau sa recapitulam putin intreaga situatie. Noi am avut un mandat pentru fostul prim-ministru Adrian Nastase, care trebuia pus in practica in aceeasi zi. Asta este formularea corecta. Deci el s-a emis la 9 jumatate – 10 seara si trebuia finalizat pana la ora 12.00 (24.00, n.red). Tot ceea ce am facut am facut exact in perfecta legalitate si in deplin consens cu dorinta de a aplica legea.
 • Am hotarat sa-l sun (pe Nastase, n. red.) luand in calcul ca la poarta locuintei fostului premier astepta toata presa, dar si din dorinta de a se evita situatia mascatilor care sparg usa.
 • In discutia cu Nastase, mi-a spus ca nu va parasi locuinta. Nu mi se parea o chestiune de bun simt sa-l plimbam incatusat.
 • M-am gandit ca va face ceva, fara sa stiu ce. I-am comunicat ca polistii vor veni la locuinta lui, pentru a pune in aplicare mandatul de executare a pedepsei.
 • Am dispus sa avem si o ambulanta in zona pentru orice eventualitate, poate i se facea cuiva rau. Nu mi-a spus ca are de gand sa se sinucida.
 • Nu in fiecare zi se pune in aplicare un mandat de arestare a unui fost prim-ministru. Cand am primit mandatele, l-am informat si pe premier, si pe presedinte ce se intampla.
 • A fost o tentativa de sinucidere. Aceasta este parerea mea.
 • (intrebat daca unul dintre politistii care s-au aflat miercuri seara la locuinta fostului premier ar fi fost impuscat) Nu. Este ranit la un deget, cum a prins de pistol, cum s-a zgariat de arma, dar nu impuscat.
 • Tot ceea ce s-a intamplat din momentul in care politistii au ajuns la domiciliul lui Adrian Nastase si pana cand au urcat in salvare face obiectul unei anchete a Parchetului si pana cand aceasta ancheta nu ne va oferi rezultate certe, ferme, eu nu pot sa am pareri vizavi de lucrurile intamplate in acel interval de timp si in acel loc.
 • Din punctul meu de vedere, el a manifestat un profesionalism exemplar si a salvat o viata, care mi se pare un lucru extrem de important.
 • Lucrurile au evoluat cum au evoluat. Eu imi asum o analiza, sa spunem, superficiala, prin care am crezut ca, de vreme ce este la Terapie intensiva, este in situatia aceasta, si-a inceput practic executarea pedepsei. In realitate, a doua zi – daca sunt 5 juristi sunt cinci pareri totdeauna – ne-am adresat Tribunalului, instantei de executare a acestei pedepse, care ne-a raspuns scris ca nu, pentru ca nu am finalizat toate procedurile.
 • Ceea ce eu am gandit, ca vizita medicala s-a facut, de vreme ce s-au facut toate investigatiile… nu, trebuie vizita medicala acolo, la penitenciar etc..
 • Am retras paza de la salon dupa ce ni s-a comunicat că Adrian Năstase nu e detinut
 • Pentru ca nu s-au finalizat toate procedurile, Nastase nu are statutul de detinut. E ca si cum nu am fi iesit din casa. Dupa ce primim acordul medicilor, vom putea sa punem in practica si ultima parte a mandatului si de atunci va incepe sa-si execute pedeapsa.
 • Nastase nu este condamnat la moarte. Poate ca unii il vor fi voind mort, dar nu a fost condamnat la moarte. Are un mandat pentru doi ani de inchisoare cu executare. Are toate drepturile conferite de situatia in care se afla- a incercat sa se sinucida – prin ce am facut, sper sa-l fi salvat. Ce ati vrea sa-i smulgem perfuziile?
 • In consecinta, Adrian Nastase se afla sub jurisdictia medicilor.
 • Politistii s-au adresat cu o alta hartie spitalului, prin care solicita sa se spuna in care moment procedura de finalizare a acelui mandat poate fi continuata. Acest lucru se poate intampla cand medicii spun ca starea sanatatii acelui cetatean permite acest lucru. Este o situatie atipica, nu intalnesti in fiecare zi astfel de situatii. Suntem in procedura, o vom finaliza de indata ce comisia medicala de la Spitalul de Urgenta Floreasca ne va spune ca acest lucru este posibil.
 • (intrebat daca va demisiona) La un moment dat te poti gandi sa demisionezi, dar evaluarea activitatii de ministru se analizeaza intr-o alta instanta decat cea numita Monica Macovei.
 • Nu imi voi da demisia la cererea Monicai Macovei. Momentul de joi (cand a afirmat ca Nastase, dupa internarea la Spitalul Floreasca, a inceput executarea pedepsei, n. red.) este singurul din existenta mea cand am gandit la fel ca fostul ministru al Justitiei (Monica Macovei, n. red.).
 • (intrebat daca I se pare ilegala “negocierea” cu Nastase a modului in care va fi ridicat de acasa) Discutia sau negocierea nu este un act ilegal. Si cu teroristii se negociaza. Eu chiar nu am negociat cu dl. Nastase. Am avut o discutie care nu poate fi numita negociere. Cu oricine se negociaza inainte sa ajungi la o situatie limita, extrema. Astfel de pozitii mi se par… as putea sa le caracterizez, dar ma abtin ca sa nu vorbesc mai mult decat trebuie, pentru ca as putea sa spun ce gandesc despre acest tip de oameni, care gandesc in acesti termeni.
 • M-am subordonat intocmai legislatiei actuale si scopul a fost respectarea legii. Sigur ca, dupa razboi, multi viteji s-arata, inclusiv eu as fi mai viteaz si as putea sa imi reprosez sau sa gandesc ca puteam sa fiu mai inteligent. M-am subordonat intocmai legislatiei actuale si scopul a fost respectarea legii. Eu cred ca am procedat legal si corect.
 • Poate ca prin ceea ce i s-a intamplat lui Adrian Nastase lucrurile in justitie se vor transforma intr-un lucru pozitiv.

Presedintele TB: Nu stim ce s-a intamplat cu mandatele de incarcerare

Laura Andrei, presedinte Tribunalul Bucuresti (TB) a intervenit telefonic: “Tribunalul Bucuresti nu a cerut ridicarea pazei pentru Adrian Nastase. Avem un numar de masuri ordonate, dar nu am primit niciun raspus de la nimeni”.

Ulterior, la B1TV, presedintele TB a declarat ca “nu stim ce s-a intamplat cu mandatele de incarcerare (pentru toti cei 6 condamnati in dosarul “Trofeul Calitatii, n. red.), precum si ca “nu am ordonat retragerea pazei pentru nimeni”.

“Tribunalul Bucuresti a luat masurile dispuse de ICCJ, astfel ca un judecator delegat a emis mandate de incarcerare pentru toti. Toate organele abilitate  trebuie sa ne confirme ce s-a intamplat cu aceste mandate. Deocamdata nu avem informatii despre nimic”, a precizat Laura Andrei. 

Noi am emis niste ordine clare pentru toata lumea si asteptam sa fie puse in aplicare. Deocamdata toata lumea se se intereseaza de o singura persoana”, a insistat presedintele TB, care este si purtatorul de cuvant al institutiei. 

Amintim ca Politia a transmis duminica un comunicat, prin care anunta ca Adrian Nastase nu are statut de detinut, intrucat procedurile de intocmire a procesului verbal de incarcerare nu au fost finalizate.

La putin timp, Ioan Rus a declarat la RTV ca atunci cand a spus ca Nastase “are statut de detinut”, “fraza a fost construita gresit”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.