UPDATE! Iohannis, propus ministru de Interne şi vicepremier. El vrea însă şi primar interimar, invocând “situaţia excepţională”

Klaus Johannis a fost propus oficial de liderul PNL, Crin Antonescu, să ocupe funcția de ministru al Admisitrației și Internelor și pe cea de vicepremier, dar acesta a anunţat că vrea să rămână şi primar interimar al Sibiului şi că va căuta o cale legală pentru „situaţia excepţională în care ne aflăm”. Însă România nu se află nicidecum într-o situaţie excepţională, ci numai PNL, care în tot partidul nu a găsit un om să-l înlocuiască pe Radu Stroe la şefia MAI. PSD nu este de acord cu Iohannis, după ce, ieri, l-a refuzat şi pe Sorin Frunzăverde. Reacţia lui Dan Şova este vehementă: Iohannis nu poate fi şi vicepremier, şi ministru de Interne, pentru că asta ar însemna să plece Gabriel Oprea – vicepremierul care are deja MAI în subordine. Antonescu susţine însă că Ponta a luat act de toate cele 4 propuneri făcute pentru portofoliile Intenelor, Sănătăţii, Finanţelor şi Economiei şi “nu a ridicat obiecţii sau nu a fost un refuz care să genereze o criză în legătură cu vreuna dintre ele”.

”Nu sunt dispus să renunţ foarte uşor la primărie, voi căuta metode pentru un interimat rezonabil, pentru câteva luni de zile. Este prematur să intrăm în această speţă curentă. Nu ştiu cum voi reacţiona, nu am fost niciodată membru în Guvern. Dacă lucrurile vor evolua bine, atunci automat va trebui să renunţ la calitatea de primar”, a spus Iohannis.

“Dacă legislaţia în vigoare permite acest lucru, voi face apel la această legislaţie care reglementează situaţii excepţionale, dar nu e o chestiune de strictă urgenţă. Cred că se găsesc soluţii pentru a realiza un interimat de o lungime rezonabilă pentru a vedea cum evoluează lucrurile. La momentul respectiv, voi spune exact despre ce e vorba. Voi folosi aceste excepţii dacă va fi cazul. Mă simt obligat faţă de sibieni”, a adăugat el.

Iohannis repetă scenariul de acum 5 ani: PNL l-a propus premier în 13 octombrie 2009, după prima cădere a Guvernului Boc, iar el a cerut atunci să fie doar suspendat din funcţia de primar al Sibiului, timp de 6 luni, să vadă cum merg treburile la Guvern.

Nu a mai fost cazul: în 7 decembrie 2009, după câștigarea alegerilor prezidenţiale pentru al doilea mandat de către Traian Băsescu, Klauss Iohannis s-a retras, declarând: “Parcursul meu de posibil premier s-a încheiat”. 

Ieri, toate informaţiile venite din interiorul PNL îl dădeau ca sigur pe Sorin Frunzăverde propunerea pentru ocuparea portofoliului Internelor. Însă premierul Victor Ponta nu a fost de acord. Dar Frunzăverde nu avea prea multe şanse nici în faţa preşedintelui Traian Băsescu, deoarece şeful statului are dreptul să refuze nominalizarea, o singură dată.

Şova: Iohannis nu poate fi vicepremier

Însă nici Iohannis nu are prea mare susţinere în PSD. Dan Şova, purtătorul de cuvânt al partidului – şi mâna dreaptă a lui Ponta – invocă “o problemă tehnică”:

“Domnul Iohannis, nominalizat de PNL drept viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, nu are cum, în mod concret, să fie viceprim-ministru pe probleme economice și fiscale, această poziție aparținând titularului de la Finanțe. Portofoliul dânsului i-ar permite să fie vicepremier în chestiuni de siguranță națională și ordine publică. Dar această poziție este deja ocupată de către domnul Gabriel Oprea și, în mod evident, nu poate fi pusă în discuție poziția domniei sale în Guvernul României. Nu în ultimul rând, cred că este de discutat și problema oportunității și chiar a legalității ocupării concomitente a funcției de ministru și de primar”, precizează el, într-o postare pe pagina personală de Facebook.

Afirmaţiile le-a reluat apoi în intervenţie telefonică la Realitatea TV.

Replica lui Iohannis nu a întârziat: “Când o să-mi zică Ponta că nu pot fi vicepremier o să-i dau un răspuns şi acela îl veţi afla şi dumneavoastră”.

Antonescu: I-am comunicat lui Ponta propunerile, a luat act

Crin Antonescu susţine însă că premierul Victor Ponta a fost de acord cu toate cele 4 propuneri de noi miniştri: Iohannis la Interne, Teodor Atanasiu la Economie, Eugen Nicolăescu la Finanţe şi Cristian Buşoi la Sănătate.

“Precizez că toate aceste patru nume au fost comunicate de către mine primului ministru şi că aştept ca după întoarcerea domniei sale cât mai repede să reluăm activitatea guvernamentală după aceste numiri. Ce poziţie are primul-ministru va spune domnia sa, nu e cazul să spun eu. Cert este că i le-am comunicat şi că din punctul meu de vedere şi după ştiinţa mea nu avem niciun fel de problemă în legătură cu ele“, a declarat Antonescu.

Cine este Iohannis 

Klaus Werner Iohannis s-a născut la 13 iunie 1959 la Sibiu, într-o familie de saşi transilvăneni. Profesor de fizică la diferite şcoli şi licee din Sibiu între 1983 – 1997, a devenit inspector şcolar general adjunct (1997 – 1999), apoi inspector şcolar general (1999 – 2000).

Este căsătorit din 1989 cu Carmen Iohannis, profesoară de limba engleză la Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” din Sibiu.

Din 30 iunie 2000 este primarul municipiului Sibiu, aflat acum la al patrulea mandat.

Din 1990 este membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR).

Anul trecut a intrat în PNL direct şef peste toţi cei 31 de vicepreşedinţi (15 executivi şi restul cu atribuţii generale), pentru el fiind înfiinţată funcţia de prim-vicepreşedinte.

Incompatibil

Iohannis este incompatibil, decizia fiind dată în aprilie 2013 de ANI, deoarece deţine simultan funcţia de primar al Sibiului şi de reprezentant al municipalităţii în AGA în cadrul a două societăţi comerciale: la Apă-Canal şi la Pieţe.

Un nou dosar, de data aceasta penal, i s-a deschis de Agenţia Naţională de Integritate, care a cerut Parchetului să îl cerceteze pentru conflict de interese, în cazul unui contract semnat în decembrie 2010 din postura de primar al municipiului Sibiu cu SC Tipografia Honterus SRL, deţinută de Forumul Democrat al Germanilor, al cărui preşedinte era la acea vreme, înainte de a intra în PNL.

Inspectorii de integritate au constatat că pe Iohannis a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală. Iohannis mai are o decizie din partea ANI privind incompoatibilitatea, dar a atacat-o în justiţie şi a pierdut în primă instanţă. Următorul termen al procesului este 26 septembrie, la Înalta Curte.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. Nu mi se pare ceva exceptional din moment ce Mugur Isarescu a putut fi si prim ministru si guvernator al BNR acum citiva ani. De ce la tipul care a exportat aurul romanesc in exterior indeplinind cine stie ce porunca secreta ca si aceea de a declasa PHOENIX Baia Mare- actiune in urma careia Romania nu si-a mai putut parafa aurul- s-a putut iar la Iohannis nu s-ar putea . Doar acesta este reprezentantul FDGR iar nenea Ponta a semnat cu tanti Merkel un protocol prin care minoritatii germane i se restituie posesiuni importante pe care nemtii din Romania si le arogasera pe vremea cind Hitler facea legea in Europa. Asa ca Pontache nu a avut nici o reactie!Ca nu cumva sa ia vreuna in bot dela Berlin!Politica este o curva iar reprezentantii Romaniei in acest sector sint fruntasi. Locul acestora este fie pe centura fie in puscarie. Alegeti!

  2. In tzara asta Iohannis nu poate fi nimic decit poate exponentul intereselor Germaniei in cadrul Grupului Etnic German.. aaa, asta..Forumul Democrat German1 Nu vi se pare simptomatic ca tipul asta a fost refuzat in masa la ultimele alegeri pina si de cei 90% dintre concetatenii sai ,care l-au ales primar?Domnul Iohannis , neamt sadea ,a ales sa se poarte “romaneste’, ca sa nu zic tziganeste sau infractional si acum se vrea de toate in guvernele care, poate, vor veni. Domnul acesta paote foarte bine sa stea la el acasa si sa-si rumege veniturile.Am un prieten care are o casa la Vurpar ,linga Sibiu, pardon ,Hermannstadt. Poate vrea s-o cumpere. Duap aia o sa-i vindem una la Daia Romana linga Sebes, dupa asta una la Chiscadaga, pe urma la Virfuri si pe urma poate una la Artand in Ungaria. Dupa care poate sa se duca dracu pina la Bremen ,unde ar putea sa se inece!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.