Iohannis, validat Preşedinte al României. Până în 21 decembrie, la Cotroceni cu Băsescu. GALERIE FOTO

Plenul Curţii Constituţionale l-a validat astăzi pe Klaus Iohannis Preşedinte al României, noul şef al statului stabilind cu președintele în funcție, Traian Băsescu, o perioadă de tranziție la Palatul Cotroceni, care va începe luni, 24 noiembrie, și se va termina pe 21 decembrie, când i se va încheia mandatul celui din urmă.

„Domnule preşedinte ales, vă voi transfera tot ceea ce ştiu, aşa cum am stabilit, într-o perioadă de tranziţie care începe astăzi şi – iată, o noutate a mandatului preşedinte, dar şi al meu. Îmi aduc aminte, cu domnul preşedinte Iliescu schimbul s-a făcut pur şi simplu în 15 minute: am schimbat locatarul de la Cotroceni”, a spus Traian Băsescu.

“Acum, prin organizarea timpurie a alegerilor, avem posibilitatea unei perioade de tranziţie în care fiecare consilier, pe domeniul lui, să transfere dosarele, eu însumi voi transfera dosarele importante către domnul preşedinte Klaus Iohannis”, a precizat el.

basescu, iohannis, ccr

Preşedintele în funcţie i-a urat lui Iohannis să aibă două mandate consecutive la Cotroceni, aşa cum a avut el:

„Vă doresc, domnule preşedinte ales, ca după primul mandat să nu fiţi în banca din stânga, ci tot în cea din dreapta şi fără vechiul preşedinte în stânga. Pentru că, cine crede că transformarea României este un proces de 5 ani, se înşală. În societatea românească, în politicul românesc, încă există destule resurse pentru pasul înapoi. Este misiunea fundamentală a preşedintelui ca, utilizând de toate instrumentele pe care Constituţia i le pune la dispoziţie, să facă să se meargă înainte pe drumul fixat”.

basescu ccr

Traian Băsescu i-a mai spus că a constatat, în cele două mandate – „deci într-un interval de 10 ani” -, că „se vor găsi întotdeauna în societatea românească, în mass-media românească, germenii pasului înapoi şi, uneori, trebuie să forţezi la limită Constituţia pentru a te opune”.

„Pentru că românii îşi doresc o ţară modernă. Sunt instituţii care s-au modernizat şi nu am nicio reţinere să o spun, instituţiile care, într-un fel sau altul, au ţinut de preşedintele României au făcut paşi înainte, dar avem prea multe instituţii care, din cauza jocului politic la nivel guvernamental, încă nu sunt reformate”, a punctat şeful statului.

basescu si iohannis 2

El i-a mulţumit noului preşedinte „pentru un lucru care ţinea de o problemă personală: n-aş fi vrut ca, la sfârşitul mandatului meu, Stânga să domine toate instituţiile statului”.

„Scorul pe care l-aţi înregistrat este meritul dumneavoastră, pentru care vă mulţumesc. Scorul din alegeri arată că las moştenire o ţară care are opţiuni de Dreapta sau de centru-dreapta”, a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele în funcţie a ţinut să mulţumească „şi Curţii Constituţionale, cu care am lucrat atât de bine în cei 10 ani – sigur, nu întotdeauna am avut dreptate, dar am recunoscut, chiar dacă nu mi-a venit bine”.

Ieşirea din sala de ceremonie de la CCR şi-a făcută-o într-un mod ingenios: „Eu o să purced la a strânge mâna de la dreapta la stânga, ca să mă apropii simbolic de uşă”.

Iohannis: E nevoie de reconectarea Preşedintelui la Constituției, dar trebuie revizuită

În alocuţiunea sa, președintele ales al României a declarat că înţelege mesajul dat de electorat la alegeri – adică faptul că a câştigat cu voturile celor declaraţi împotriva lui Victor Ponta.

basescu, iohannis, ccr 3

El a promis din nou că se va ţine de cuvânt cu “reconectarea Președintelui României la Constituție”, dar că aceasta trebuie revizuită:

“Este sigur nevoie de o revizuire a Constituției, din diferite motive pe care nu vreau să le enumăr acum, dar se impun anumite modificări și pentru a aduce în acord cu stări de fapt, dar și pentru a elimina unele incertitudini. Dincolo de aceste lucruri, vreau să vă spun cu toată fermitatea, astăzi, aici, că voi fi președintele care respectă Constituția în litera și spiritul ei. Voi demonstra ce am vrut să spun atunci când m-am prezentat în fața electoratului cu afirmația: “Vreau să reconectez președintele României la Constituție””.

basescu, iohannis, ccr 4

Klaus Iohannis a mai spus că președintele României are rolul de a inspira, prin viziunea sa, națiunea română, iar prin comportamentul public, să devină un etalon al societății românești.

La ieşirea din sediul CCR, jurnaliştii mai neîncrezători au ţinut să-l întrebe dacă este adevărat ce a spus Traian Băsescu referitor la „tranziţia de la Cotroceni”.

“Da, am stabilit o perioadă de tranziție care începe luni și se termină pe 21 (decembrie – n.r.)”, i-a liniştit Iohannis.

Klaus Iohannis a fost ales în 16 noiembrie de 6.288.769 români (54,43% din numărul alegătorilor prezenţi la vot), 377.651 fiind din Diaspora.

Premierul Victor Ponta, candidat al Stângii la prezidenţiale,a pierdut la o diferenţă de aproape 10 procente. El şi-a luat concediu câteva zile, pentru a evita momentul de astăzi.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.