Isărescu: Carburanţii se scumpesc la anul

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat astăzi că motorina şi benzina se vor scumpi cu circa 0,3% în 2015, citând datele raportului trimestrial al BNR privind inflaţia. Această majorare de preţ este însă evaluată pe o scădere a accizei, deoarece prognoza Băncii Naţionale se bazează – cum este normal – pe legislaţia în vigoare: calculul accizei se face prin indexarea cursului de schimb de la 1 octombrie a anul anterior cu rata inflaţei din ultimele 12 luni. Altfel, scumpirea va fi şi mai mare.

Faptul că Guvernul va menţine actualul mod de calcul al accizelor sau va impune o altă struţo-cămilă avantajoasă pentru buget se conturează din ce în ce mai clar, atât timp cât premierul şi ministrul Finanţelor păstrează secretă această operaţiune.

Anul acesta, accizele au fost socotite la un curs valutar pe care România nu l-a avut niciodată: 4,73 lei/euro. La cel mai mare curs de până acum, cel din 2012, s-a adăugat cea mai mare inflaţie din 2013 (cea din septembrie), de 3,77 lei.

Isărescu ne dă însă o veste bună: preţurile la tutun şi alcool vor scădea.

“La produsele din tutun şi băuturi alcoolice avem creşteri în 2014 şi scăderi în 2015. Sunt legate de faptul că tot programul de accizare a fost îndeplinit, deci nu mai vedem aici probleme deosebite”, a afirmat guvernatorul BNR, la prezentarea raportului trimestrial privind inflaţia.

Mugur Isărescu a precizat că nu are indicaţii de la Ministerul Finanţelor privind construcţia bugetară sau alte măsuri fiscale. Ministrul Ioana Petrescu ne-a spus însă acum două zile că nu-i va arăta bugetul lui Traian Băsescu. Aşadar, până în 22 decembrie, când actualul şef al statului va părăsi Palatul Cotroceni, nu vom avea bugetul promulgat.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.