Iulia Motoc pleacă de la CCR la CEDO

Iulia Motoc, judecător la Curtea Constituţională a României (CCR), a fost aleasă, marţi, de plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), judecător din partea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Ea îl va înlocui pe Tiberiu Bîrsan, căruia îi va expira mandatul în decembrie. Motoc a primit 132 de voturi din cele 151 exprimate, iar ceilalţi candidaţi aprobaţi de Parlament au obţinut 7 voturi – Florin Streteanu -, respectiv 10 voturi – Tudor Panţîru – 10 voturi. Două voturi au fost anulate. Prin plecarea ei la CEDO, USL scapă de un om incomod, iar preşedintele Traian Băsescu va pierde un om de bază în CCR, deoarece Motoc va fi înlocuită de o persoană numită de Senat. În loc de 5 voturi din 9, şeful statului va rămâne cu 4, pierzând majoritatea, el fiind în continuare susţinut de cei pe care i-a numit el sau PDL: preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, Daniel Morar, Petre Lăzăroiu şi Mircea Ștefan Minea .

Povestea candidaturii este tipic românească. Astfel, la începutul lunii iunie, Ministerul Justiției informa că, în urma publicării anunțului privind selecția candidaților în numele României pentru funcția de judecător la CEDO, au fost depuse 7 candidaturi, respectiv Cristina Coteanu, Bianca Guțan, Codrin Miron, Iulia Motoc, Tudor Panțîru, Florin Streteanu, Paul Vasilescu.

Guvernul a aprobat, în 19 iunie, 3 candidați – Bianca Andrada Guțan, Iulia Antonella Motoc și Florin Streteanu -, iar propunerea de rezervă a fost Tudor Panțîru.

Însă în 26 iunie, comisiile juridice și pentru drepturile omului ale Senatului și Camerei Deputaților au avizat favorabil candidaturile lui Guțan, Strețeanu și Panțîru, iar pentru cea a Iuliei Motoc au dat aviz negativ.

În august, grupul de experți consultativ al APCE a cerut Guvernului clarificări suplimentare pentru unul dintre candidați. Ulterior, retragerii candidaturii Biancăi Guțan și înlocuirii cu Tudor Panțîru.

Mandatul actualului judecător al României la CEDO, Corneliu Bîrsan, va înceta la 16 decembrie 2013.

Pentru a prelua noua funcţie, Motoc va trebui să demisioneze din CCR, iar președintele acestui for, Augustin Zegrean, va sesiza, potrivit legii, Senatul în termen de cel mult 3 zile de la data încetării mandatului Iuliei Motoc, pentru înlocuirea ei cu un nou judecător. Acesta va avea un mandat mai scurt, adică până la expirarea duratei celui pe care l-a avut Motoc – în 2019, ea fiind numită în 2010, din partea Senatului.

Potrivit Legii 47/1992, CCR se compune din 9 judecători, numiți pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit: 3 sunt numiți de Camera Deputaților, 3 de Senat și 3 de președintele României. Potrivit Constituției, CCR se înnoiește cu o treime din judecătorii ei din 3 în 3 ani.

Actuala componență a CCR:

  • Daniel Morar, numit de președintele României, Mona Pivniceru, de Senat, Valer Dorneanu, de Camera Deputaților – desemnați în 2013 (cu majoritate parlamentară deţinută de USL);
  • Petre Lăzăroiu, de președintele României, Iulia Motoc, de Senat, Mircea Ștefan Minea, de Camera Deputaților – desemnați 2010 (când majoritatea parlamentară a fost deţinută de PDL)
  • Augustin Zegrean, de președintele României, Valentin-Zoltán Puskás, de Senat, Tudorel Toader, de Camera Deputaților – desemnați în 2007 (în timpul guvernării Tăriceanu, când majoritatea parlamentară a fost deţinută de PNL şi PSD, dar nu pe faţă).

Prin plecarea Iuliei Motoc, preşedintele Traian Băsescu pierde susţinerea largă pe care a avut-o anul acesta în CCR, prin numirea lui Daniel Morar în locul lui Ion Predescu, numit de fostul preşedinte Ion Iliescu.

Iulia Antoanella Motoc a fost desemnată judecător la Curtea Constituţională la propunerea PDL şi a grupului independenţilor din Senat.

Ea s-a născut în 20 august 1967 şi a absolvit în 1989 Facultatea de Drept din Bucureşti. După ce a activat, pentru puţin timp, ca procuror stagiar la Giurgiu, timp de 5 ani (între 1990-1995) a fost judecător la Judecătoria sectorului 2 Bucureşti.

Motoc este doctor în etică (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filosofie), doctor în drept internaţional public (Universitatea “Paul Cezanne” Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din Bucureşti, din 2002.

CV-ul ei integral poate fi vizualizat AICI.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.