Jefuirea Oltchim, ştiută de toate guvernele. SRI a transmis 190 de rapoarte

Privatizarea Oltchim a intrat în vizorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), dar George Maior, directorul acestei instituţii, a declarat, vineri, că “situaţia de acolo a fost foarte bine cunoscută, de toate guvernele”, întrucât a transmis în decursul anilor aproximativ 190 de rapoarte de la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea. El a precizat că sunt rapoarte secrete, insistând că “situaţia de la Oltchim a fost dintotdeauna cunoscută”. În aceste condiţii, premierul Victor Ponta nu are decât să le desecretizeze, dacă doreşte cu adevărat să facă lumină în acest caz. Însă el continuă, deocamdată, să dea vina pe guvernele Boc şi Ungureanu pentru datoriile de 700 de milioane de euro acumulate de Oltchim.

“Este dificil să faci public un raport fără să desecretizezi un raport, lucru care se desfăşoară în anumite condiţii şi nu cred că este cazul de acest lucru. Misiunea unui serviciu secret este de a transmite informaţii secrete, nu de a transmite informaţii publice”, a spus Maior.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, într-o emisiune la România TV, că serviciile secrete i-au furnizat informaţii cu privire la Oltchim, lucru pe care probabil l-au făcut şi pentru guvernele Boc şi Ungureanu.

“Sunt absolut convins că s-au primit (informări – n.r.), s-au transmis. Eu ştiu câte am primit eu. Nu cred că deodată numai eu am primit şi domnul Boc, de exemplu, nu a primit sau domnul Ungureanu. S-au dat toate notele. Ştiţi că sunt pe diferite categorii. Se scrie acolo: ‘către primul-ministru’, ‘către consilierul prezidenţial de domeniu’, ‘către ministru’ – dacă e vorba de Oltchim la ministrul Economiei, dacă e vorba de ceva de politică externă către ministrul de Externe şi consilierul prezidenţial pe politică externă”, a precizat Ponta.

Bâlciul privatizării continuă

Cât despre bâlciul privatizării combinatului, prim-ministrul a anunţat că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni. În acest caz, banii ar putea fi acordaţi Oltchim pentru repornirea combinatului, ca împrumut de salvgardare pentru maximum 6 luni, până la transferul acţiunilor.

Totuşi, el continuă să se îndoiască de faptul că patronul OTV ar deţine suma de 45 milioane de euro pe care a licitat-o, chiar şi după ce presa a relatat, joi, citând un document oficial, că firma Gliding din Amsterdam garantează că Dan Diaconescu dispune de 46 milioane de euro într-un cont din Olanda al băncii HSBC.

Victor Ponta a declarat că informaţia este falsă, iar acesta nu a depus până în prezent vreo dovadă că are banii pentru Oltchim.

Chiar şi după ce premierul a anunţat că va da banii din privatizare pornirii combinatului, negocierile privind semnarea contractului s-au oprit din nou, vineri, după ce DD a impus noi condiţii. De data aceasta, el vrea să aibă asigurarea că va primi şi Arpechimul. Oricum, el mai are termen până luni să aducă banii, timp în care continuă să fie urmărit de televiziuni peste tot pe unde merge şi, desigur, să-şi facă reclamă.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.