Kiev: Manifestaţii pro UE, contracarate de susţinătorii lui Ianukovici

Ucraina are astăzi o nouă zi grea: la fel ca aseară, cei câteva sute de manifestanţi proeuropeni scăpaţi de reprimarea violentă a forţelor de ordine sunt puşi faţă în faţă cu susţinătorii președintelui Viktor Ianukovici şi Guvernului, aduşi la Kiev din toate colţurile Ucrainei. Primii cer demisia, în stradă, de aproape o lună, preşedintelui şi Guvernului, iar ceilalţi vor să le demonstreze europenilor şi americanilor că Ianukovici este iubit în ţară. 

Peste 200.000 de manifestanți pro UE se află deja în Piața Independenței din Kiev, la prânz, iar numărul lor ar putea depăşi o jumătate de milion, cum a fost duminica trecută.

Demonstranţii vor ca Ucraina să înceapă procesul de aderare la Uniunea Europeană, respins, recent, de Iasnukovici, care s-a răzgândit în ultima clipă, în favoarea aderării la Uniunea Economică Rusia – Belarus – Kazahstan.

Demiteri demonstrative

Preşedintele Ianukovici i-a demis, sâmbătă, pe primarul Kievului, Alexandr Popov, și pe secretarul adjunct al Consiliului de securitate ucrainean, Vladimir Șivkovici, pentru că au ordonat dispersarea violentă a manifestanților din Piața Independenței în 30 noiembrie. Poliţia a folosit atunci bastoanele împotriva protestatarilor, iar zeci de persoane au fost rănite și alte zeci, arestate.

Însă şi săptămâna trecută au avut loc intervenţii violente ale forţelor de ordine. Demonstranţii au reuşit, totuşi, să pună baricade la intrările în Piaţa Independenţei. Aceasta aduce din ce în ce mai mult cu o tabără.

AFP a relatat că “după eșuarea asaltului polițienesc în noaptea de marți spre miercuri, forțele antirevoltă s-au retras în fața afluxului de mii de persoane. Manifestanții au ridicat baricade de mai mult de 2 metri înălțime, întărite cu grămezi de zăpadă, saci de nisip, butoaie și sârmă ghimpată”.

Statele Unite ale Americii, care au denunțat în termeni foarte duri asaltul de miercuri dimineață al Poliției, au cerut autorităților ucrainene să lase evenimentele de la sfârșitul săptămânii să se desfășoare în mod pașnic.

Senatorul republican John McCain, fost candidat la prezidențiale din SUA, s-a întâlnit sâmbătă, la Kiev, cu “responsabili ai guvernului, opoziției și societății civile, într-un moment în care se încearcă determinarea viitorului acestei țări”, potrivit purtătorului său de cuvânt, Brian Rogers. Aşa se explică şi demiterea primarului şi a secretarul adjunct al Consiliului de securitate ucrainean.

 “SUA sunt cu voi!”

“Ucraina va face o Europă mai bună, iar Europa va face o Ucraină mai bună. Suntem aici să sprijinim cauza voastră justă, dreptul suveran al Ucrainei de a-și decide liber și independent destinul. Iar destinul pe care îl căutați este legat de Europa”, a spus McCain, o voce republicană de seamă în privința politicii externe a SUA.

“America este cu voi!”, a mai declarat el de pe scena din Piața Independenței, denumită și Maidan, punct central al mișcărilor de contestație din ultimele peste trei săptămâni, unde între 200.000 și 300.000 de persoane manifestează duminică împotriva deciziei puterii de a renunța la integrarea europeană, relatează AFP.

Continuarea Acordului de Aderare la UE, condiţionată

Pe de altă parte, comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Stefan Füle, a scris duminică într-un mesaj pe Twitter că i-a transmis vicepremierului ucrainean Serghei Arbuzov, zilele trecute, că o continuare a Acordului de Asociere cu UE este condiționată de un angajament clar din partea Kievului pentru semnarea acestuia, dar că nu a primit un răspuns din partea guvernului ucrainean.

Drept rezultat, Uniunea Europeană a pus în așteptare consultările cu Ucraina în vederea Acordului de Asociere, din cauza lipsei unui angajament clar din partea președintelui Viktor Ianukovici de a semna acest document, pe care l-a respins luna trecută.

Ianukovici îşi mobilizează susţinătorii

Potrivit AFP, puterea de la Kiev organizează și ea o adunare la câteva sute de metri distanță de Piața Independenței. Guvernul a convocat aseară un miting la care au participat zeci de mii de oameni veniți din diferite regiuni ale Ucrainei în grupuri organizate. Unii dintre participanți au recunoscut că au fost plătiți, potrivit agenției franceze de presă.

Organizatorii au afirmat că ar fi fost circa 200.000, dar ziariștii AFP prezenți la fața locului consideră că această cifră este cu mult peste cea reală. Mulți dintre demonstranți au fost aduși cu autobuzele din Donețk și din alte orașe din partea de est a țării, zonă unde Partidul Regiunilor, formațiunea președintelui Ianukovici, se bucură de o popularitate ridicată.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.