Kovesi: Ministrul Justitiei sa-si probeze declaratiile publice privind “dosarele deschise la comanda politica”

Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, i-a reprosat, marti, in plenul CSM, ministrului Justitiei, Titus Corlatean, afirmatiile publice legate de “dosarele politice pe care le fac procurorii”, cerandu-i acestuia ca, daca are cunostinte despre astfel de cazuri, sa le faca publice. Totodata, ea a aratat ca a cerut inca din 2010 trecerea Politiei Judiciare de la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) la Ministerul Public, argumentand ca acest lucru va evita ingerintele politice – seful MAI fiind numit politic -, si ca spera ca aceasta propunere “sa nu fie scoasa de Ministerul Justitiei din proiectul legii de punere in aplicare a Codului de procedura penala”.

“Am reprosat ministrului Justitiei nu numai reactiile pe care le-a avut in public cu privire la asa-zisele dosare politice care le fac procurorii. (…) Am cerut public dlui ministru sa spuna daca are la cunostinta despre dosare deschise la comanda politica si sa faca publice aceste informatii”, a afirmat marti Kovesi, dupa sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Niciodata nu am fost sunata nici de presedintele Romaniei, nici de primul-ministru, nici de oameni politici ca sa imi spuna ce sa fac“, a aratat procurorul general, precizand ca anchetele procurorilor au vizat persoane din toate partidele politice.

Astfel de declaratii pun presiune pe procurori, in special afirmatiile ministrului Justitiei si ale altor persoane care detin functii in stat”, a insistat Kovesi, adaugand ca nu se refera la “avocati sau jurnalisti, pe care nu ii putem opri sa comenteze un dosar in lucru”.

“Nu e prima data cand aud asemenea afirmatii”

“Problema mea nu e cu avocatii, cu jurnalistii, ci cu acele persoane care detin functii importante si care in mod constat fac declaratii in acest sens”, a precizat Kovesi.

“Nu este prima data cand am auzit aceste afirmatii, de aceea am avut aceasta discutie cu ministrul Justitiei si din acest motiv i-am reprosat atitudinea pe care o are”.

In replica, Corlatean a spus ca nu a facut astfel de declaratii, cel putin de cand a fost numit ministru al Justitiei. Amintim insa ca, imediat dupa ce a ajuns ministru al Justitiei, el a declarat jurnalistilor ca “in cazul in care Nastase va fi achitat in dosarul “Trofeul Calitatii”, procurorul trebuie arestat”.

“Politia Judiciara sa treaca de la MAI la Ministerul Public, pentru evitarea ingerintelor politice”

Laura Codruta Kovesi a aratat ca inca din 2010 a cerut trecerea Politiei Judiciare de la MAI la Ministerul Public, argumentand ca acest lucru va evita ingerintele politice.

”Este unul dintre proiectele pe care eu mi le-am propus ca procuror general. In acest sens, eu am sesizat Ministerul Justitiei (MJ) inca din 2010. Propunerea pe care am formulat-o a fost de a prelua Politia Judiciara in subordinea directa a Ministerului Public. O parte din proiectul care a fost inaintat MJ se regaseste in proiectul legii de punere in aplicare a Codului de procedura penala. Speram ca, in varianta finala a MJ, aceste propuneri vor ramane, nu vor fi eliminate. Cred ca este extrem de important ca toti cei care pun in aplicare dispozitiile procurorilor sa se bucure de stabilitate si de independenta in activitate, la fel cum se bucura si procurorii”, a explicat Kovesi, la finalul sedintei CSM.

“Sa nu uitam ca MAI este persoana politica”

Procurorul general a adaugat ca nu trebuie “sa uitam ca Politia Romana este in subordinea (sefului, n. red.) MAI, care este o persoana politica, si de la aceasta prezumtie am plecat noi cand am propus ca Politia Judiciara sa functioneze sub autoritatea exclusiva a procurorilor, care sunt magistrati, sunt independenti in activitate, se bucura de stabilitate”, a aratat Kovesi.

Potrivit procurorului general, Politia Judiciara ar urma sa functioneze dupa aceleasi reguli.

‘Numirea in functiile de conducere sa fie dupa aceleasi reguli ca si la Ministerul Public, respectiv: concurs, transparenta, criterii de profesionalism. Stabilitatea sa fie aceeasi, sefii de la politie sa aiba un mandat foarte clar de 3 sau 4 ani, exact cum au si primii procurori”, a conchis Kovesi.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.