Laura Oprean, delegată procuror şef al DNA, din funcţia de adjunct

Laura Oprean, procuror şef adjunct la DNA, a fost delegată, marţi, în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin ordin al prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Daniel Morar, care până ieri i-a fost superior la DNA. Amintim că Morar a fost numit de Laura Codruţa Kovesi în ultima ei zi de procuror general. Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declanşat la 18 septembrie procedurile de numire a noilor şefi la DNA şi Parchetul General, care vor dura toată luna octombrie, urmând ca de la 1 noiembrie să fie programate interviurile, care vor dura, probabil, până în decembrie. 

“Prin ordin al domnului Daniel Marius Morar, prim adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a dispus delegarea, începând de astăzi, 02.10.2012, pentru o perioadă de şase luni, a doamnei Laura Oprean (procuror şef adjunct direcţie) în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Public.

Laura Oprean a fost adjunct al lui Daniel Morar, mandatul ei în această funcţie, care a expirat în 29 iunie, fiind prelungit atunci prin delegare.

Conform articolului 57, alineatele 7 şi 8 din Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, “în interesul serviciului, procurorii pot fi delegaţi, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcţii de conducere, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioadă de cel mult 6 luni”.

“Delegarea procurorilor poate fi prelungită, cu acordul scris al acestora, cel mult încă 6 luni”, mai prevede legea.

Kovesi pleacă în concediu

Marţi dimineaţă, Codruţa Kovesi i-a predat prerogativele lui Daniel Morar, cel care a fost delegat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României.

Întrebată de jurnalişti ce va face, Kovesi a spus că pleacă în concediu, întrucât mai are 115 zile de vacanţă restante.

În 17 septembrie, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat declanşarea procedurii de selecţie a procurorilor pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în locul Codruţei Kovesi, respectiv Daniel Morar, având în vedere că mandatele lor au expirat.

Depunerea candidaturilor la PICCJ şi DNA, până la 3 octombrie

Potrivit unei comunicări ulteriorare, din 20 septembrie, postate pe site-ul Ministerului Justiţie, termenul pentru depunerea cererilor de înscriere pentru una sau pentru ambele funcţii de conducere s-a prelungit până la data de 3 octombrie 2012.

Termenul pentru depunerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiilor de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie este 15 octombrie.

Listele publicate în 5 octombrie, interviurile, de la 1 noiembrie

În 5 octombrie, pe site-ul Ministerului Justiţiei va publica lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie, cu menţionarea celor care au optat pentru ambele funcţii de conducere, precum şi lista cererilor respinse, cu indicarea motivului respingerii (nedepunerea înscrisurilor, neîndeplinirea condiţiei de vechime, etc.).

Programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina de internet a instituţiei, la 1 noiembrie.

Interviul care va fi susţinut de procurorii care participă la selecţie va avea loc în perioada 23-25 octombrie. Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina internet a acestuia în 1 noiembrie.

În susţinerea interviului, ministrul Justiţiei este sprijinit de: un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; un procuror de la Direcţia Naţională Anticorupţie; un procuror specialist în management judiciar, de pe lista Institutului Naţional al Magistraturii; un psiholog recomandat de Institutul Naţional al Magistraturii. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.