Liber la munca in Italia

 

Guvernului Italiei va elimina de la 1 ianuarie 2012 restrictiile privind accesul pe piata muncii a lucratorilor romani, decizia fiind anuntata joi, Ambasadei Romaniei la Roma. In Italia traiesc si muncesc 1 milion de romani, iar oficialii italieni au hotarat sa aplice dispozitii tranzitorii pentru ei incepand cu 1 ianuarie 2007. Au impus atunci restrictii in anumite domenii si au liberalizat piata muncii pentru liber profesionisti. Romanii au putut lucra fara probleme in agricultura, in servicii hoteliere si turism, in servicii casnice si servicii de ingrijire,  inconstructii, inginerie, management si munca inalt calificata, precum si in munca sezoniera. Insa in toate celelalte domenii aveau nevoie de permis de munca.

Joi, Ministerul de Afaceri Externe din Italia a transmis Ambasadei Romaniei din aceasta tara scrisoarea cu vestea cea mare,. Atat Teodor Baconschi, ministrul roman de Externe, cat si Sulfina Barbu, ministrul Muncii, au salutat ridicarea restrictiilor. Decizia Executivului de la Roma “reconfirma nivelul de excelenta al relatiei bilaterale de Parteneriat Strategic dintre Romania si Republica Italiana, marcata in anul 2011 de o dinamica importanta prin organizarea celui de-al doilea Summit Interguvernamental (30 mai), vizita la Roma a Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, cu ocazia participarii la ceremoniile dedicate celebrarii Zilei Nationale si implinirii a 150 de ani de la infaptuirea Unitatii Italiei (2 iunie) si vizita de stat in Romania a Presedintelui Republicii Italiene, Georgio Napolitano (15-16 septembrie 2011)”, se arata intr-un comunicat al MAE.

La randul sau, Sulfina Barbu a declarat ca “Italia respecta tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana”. “Apreciem aceasta decizie, cu atat mai mult cu cat in Italia traiesc si muncesc aproximativ 1 milion de romani. (…) Decizia Italiei confirma raportul CE din 11 noiembrie care demonstreaza ca romanii au un rol important in economiile tarilor de destinatie (impactul mobilitatii a dus la o crestere de 0,3% la PIB pentru UE-27 si 0,4% pentru UE-15)”, a precizat ministrul Muncii.

In conditiile in care cei mai multi romani nu fac parte din sindicate, nu vor avea nici acces complet la informatie, astfel ca ei vor fi instiintati corect, prin ghiduri, promite Sulfina Barbu. Totodata, Ministerul Muncii va supraveghea din ianuarie si va verifica impreuna cu echipele specializate din Italia si firmele care angajeaza cetateni romani cu contracte de doar 4 ore pe zi, desi acestia muncesc cu program normal, iar in cazul lor, asigurarile sociale sunt partial acoperite.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.