LIVE TEXT: Jumătate din România, PARALIZATĂ de NINSORI. Dragnea: Este pentru prima dată când CNADNR a acţionat cum trebuie

Zeci de drumuri închise, troiene de peste un metru neclintite de utilajele CNADNR, maşini abandonate în trafic, aproape 800 de oameni evacuaţi şi 42 rămaşi încă blocaţi în maşini (din care 18 pe A2  şi 3 pe A3, restul în Prahova), şcoli şi grădiniţe închise, peste 10.000 de locuinţe fără curent electric, 7.000 de oameni blocaţi în Prahova, Armata şi Jandarmeria în operaţiuni de salvare alături de echipajele IGSU şi SMURD este tabloul jumătăţii de sud a României după o zi şi două nopţi de ninsori şi viscol. Însă de la ora 15.00 va fi începe INFERNUL: COD ROŞU pentru judeţul Buzău, sudul Vrancei şi nordul Brăilei. Vicepremierul Liviu Dragnea a ţinut să îi ridice în slăvi pe drumari: “Este pentru prima dată când CNADNR a acţionat cum trebuie”, a spus el în şedinţa de la ora 12.30 a Comandamentului de iarnă, condus astăzi de el după ce ieri s-a aflat la butoane vicepremierul Gabriel Oprea. Dan Şova lipseşte din nou de la comandament.

UPDATE 22:10: Autostrada A1 va redeschisă traficului luni dimineaţă la ora 7.00la insistenţele lui Dragnea, după ce şeful CNADNR spusese că va da drumul maşinilor cu o oră mai târziu, la 8.00.

Neaga a precizat că până luni la prânz se va găsi o soluţie şi pentru reluarea traficului spre Constanţa, iar în noaptea de duminică spre luni va fi eliminată restricţia de tonaj de pe DN5 Centura Bucureşti – Giurgiu şi pe DN7 între Râmnicu Vâlcea şi Piteşti, aflate printre drumurile naţionale pe care nu pot circula în prezent autovehicule de peste 7,5 tone.

UPDATE 21.30: Rămân închise 33 de drumuri şi cele 3 autostrăzi A1, A2 şi A3, precum şi 62 de drumuri judeţene, au anunţat autorităţile la Comandamentul de iarnă.

UPDATE 21.20: A fost instituită restricţie de 7,5 tone pe DN 28A, km 26 – km 37 Pașcani – Moțca.

UPDATE 21.20: Codul Roşu a fost înlocuit de o avertizare Cod Portocaliu pentru zonele respecive. Totodată, 4-5 judeţe ies din Codul Galben.

Cu toate că autostrăzile A1 şi A2 au ieşit dein zona de incidenţă a avertizării Cod Portocaliu, ele rămân închise.

cod galben si portocaliu

UPDATE 21.00: Premierul Victor Ponta a apreciat că în timpul intervențiilor din ultimele zile a existat “coordonare și autoritate” din partea vocepremierului Oprea şi Dragnea şi s-a declarat mulţumit că “acum nu avem grupuri mari de mașini blocate”.

“Cred că șoferii de TIR sunt supărați că nu pot să meargă, însă i-am oprit și îi ținem opriți până e sigur că nu se împotmolesc”, a afirmat el, la Antena 3.

Şeful Executivului a arătat că va putea face “o analiză corectă” cel mai probabil la sfârșitul săptămânii viitoare când, conform datelor puse la dispoziție de specialiști, “vom putea spune că a trecut o perioadă dificilă de intemperii”. “Înțeleg că miercuri, joi sunt anunțate din nou intemperii și toată lumea trebuie să rămână în dispozitiv”.

Un nou val de viscol şi ninsori se va abate în ţara noastră din zona de nord a Moldovei, dar nu va mai dura 3 zile, ca acesta prin care trecem acum, a anunţat şi Ion Sandu, şeful ANM. 

UPDATE 20.00: Despre lipsa lui Dan Şova de la comandament, Dragnea spune că nu era nevoie să se prezinte: “Dar nu au fost toţi miniştrii. Am lucrat foarte bine cu Dan Şova, el coordonează foarte bine CNADNR, nu trebuie să fie prezent, a trimis reprezentanţi de la companie”.

Astăzi, la comandament a fost dir. gen al CNADNR, Narcis Neaga, iar ieri a fost Florin Dascălu, care se exprima incoerent într-o intervenţie telefonică la canalul de ştiri B1TV. Aflată în studio, Ecaterina Andronescu s-a declarat uimită şi a promis că va discuta cu Şova despre situaţia acestuia. Astăzi, ea a anunţat că a luat legătura cu ministrul Marilor Proiecte şi acesta i-a spus că motivul incoerenţei lui Dascălu este că nu dormise de două nopţi. În aceste condiţii ne îndoim de eficienţa lui la acţiunea de deszăpezire de ieri, dar în acelaşi timp ne explicăm reacţia catastrofală la incidentul de pe Autostrada A1. Zeci de maşini au rămas blocate aproape 9 ore pe autostradă fără ca vreun utilaj de deszăpezire să intervină. A fost nevoie să vină m Armata şi să rupă parapetul dintre sensurile de mers  pentru a-i salva pe cei rămaşi în maşinile îngropate în ninsoare.

UPDATE 19.20: CNADNR a închis DN 2, între km 152+430 – km 180+255, limita județului Buzău – Focșani.

UPDATE 19.00: A fost închis şi DN 22, km 86+365 – km 98+700, Smârdan – Măcin.

UPDATE 18.50: Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat că șoferii traşi pe dreapta pe Valea Oltului care doresc să ajungă la Constanţa nu au nicio şansă pentru că nici autostrada, nici drumurile prin localităţi nu vor fi deschise prea curând. 

”Spre Constanța, deocamdată, nu putem da drumul la TIR-uri, pentru că autostrada (A2, n.r.) este necirculabilă și nici celelalte drumuri vechi spre Constanța nu pot fi deschise pentru că sunt exact în zona limitrofă a zonei de Cod Roșu. Cei care sunt la Urziceni și vroiau să ajungă la Buzău să înțeleagă că este imposibil, este exact prin miezul furtunii. Ei stau în continuare acolo. Sunt sprijiniți cu tot ceea ce este nevoie”, a adăugat vicepremierul.

UPDATE 18.40: CNADNR a închis DN 2N, km 17 – km 53, Dumbrăveni – Jitia.

UPDATE 18.30: CNADNR a închis DN 2R, km 0 – km 11, Jitia – Vintileasca.

UPDATE 18.00: Pe sectorul DN 7 Sibiu – Rm. Vâlcea a fost ridicată restricţia de tonaj de 7,5 tone, astfel că circulaţia este deschisă pentru toate categoriile de vehicule, restricția rămânând în vigoare pentru sectorul de drum Rm. Vâlcea – Pitești – Găești – București.

Varianta recomandată participanților la trafic care dețin vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, este Sibiu – Rm. Vâlcea – Drăgășani – Găneasa – Caracal (intersecție cu DN 6) – Roșiorii de Vede – Alexandria – București.

Varianta recomandată participanților la trafic care dețin vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe sensul de deplasare spre Bulgaria este Sibiu – Rm. Vâlcea – Drăgășani – Găneasa – Caracal (intersecție cu DN 6) – Roșiorii de Vede – Alexandria – Ghimpați (DN 5B) – Giurgiu – Bulgaria.

UPDATE 15.30: Sute de TIR-uri sunt blocate încă de ieri pe Valea Oltului din cauza restricţiilor de circulaţie. Iniţial, CNADNR a anunţat că opreşte circulaţia doar până la ora 17.00 pe motiv că vor interveni utilajele de deszăpezire, dar acest lucru nu s-a întâmplat iar de la ora respectivă a interzis total traficul. Şoferii de camioane acuză că nu au văzut niciun utilaj de deszăpezire, deşi reprezentanţii CNADNR susţin că au intervenit cu 1.440 de utilaje în toate zonele afectate de ninsori şi viscol.

La Urziceni – intersecţia cu E 85, Poliţia Rutieră nu mai permite niciunui autovehicul să treacă. 

UPDATE 17.00: În aproximativ o oră şi jumătate circulaţia ar putea fi reluată pe Autostrada Bucureşti – Piteşti, după ce maşinile au fost evacuate şi drumarii au curăţat carosabilul. O comisie a CNADNR verifică starea carosabilului. Ninge în continuare dar nu mai este viscol încă de azi-dimineaţă.

Şi de pe A2 a început deblocarea maşinilor, însă cele aproximativ 30 de persoane cazate la Cada de Cultură din Lehliu nu au fost anunţat când vor putea pleca. Pe autostradă nu se circulă.  

UPDATE 16.55: Victor Ponta, la Comandamentul de iarnă: “Evident, camioanele, TIR-urile, transportul greu sunt în continuare blocate și vor rămâne așa până în momentul în care putem să avem toate motivele să credem că nu se mai blochează pe drumuri și nu blochează alte drumuri”.

El a adăugat că în teren acţionează 2.500 de urilaje de deszăpezire, deşi şoferii de TIR traşi pe dreapta pe DN1 reclamă nu au văzut niciun utilaj pe traseu de la ieşirea din Prahova şi până la intrarea în Bucureşti.  

Premierul a participat la şedinţa comandamentului după ce a fost surprins de o echipă a Realitatea TV la sala unde joacă baschet în fiecare săptămână. Nici astăzi nu a făcut excepţie, deşi în ţară este instituit Cod Roşu de ninsori şi viscol. Întrebat despre modul cum a acţionat CNADNR până acum, el a spus: “Bine, foarte bine  până acum”.

UPDATE 16.50: Circulaţia a fost închisă pe DN 21, km 58 – km 87,8 Bărăganu – Slobozia.

UPDATE 16.30: Circulaţia a fost închisă pe DN 3B, km 58 – km 96,6 Fetești  – Chirana, intersecție cu DN 2A.

UPDATE 15.30: Zeci de TIR-uri sunt oprite la Afumaţi. CNADNR vrea să-i amendeze pe cei rămaşi fără rovinietă pentru că stau de peste 24 de ore blocaţi. Narcis Neaga, şeful CNADNR, a declarat la Comandamentul de iarnă că toţi toţi transportatorii trebuie să-şi facă fotografii pentru a demonstra că au rămas staţionaţi din cauza ninsorilor- “Este în beneficiul lor, să nu prezinte apoi multe documente”, a spus Neaga.

Liviu Dragnea i-a tăiat însă elanul, spunând: “Nu puteţi să propuneţi aşa ceva, prefecţii să aibă o evidenţă a celor opriţi şi să facă o listă cu ei”. 

UPDATE 15.30: A fost închis traficul pe toate drumurile din jud. Brăila:

– DN 21 Brăila – Bărăganu; 

– DN 22 Brăila – Grădiștea – limita cu județul Buzău; 

– DN 23 Brăila – Gurianca – limita cu județul Vrancea; 

– DN 2B Surdila -Greci – Brăila – Șendreni; 

– DN 2D Brăila – limita cu județul Galați.

UPDATE 15.20: A fost închis DN 3A între km 0 – km 43,5 din cauza fenomenului de viscol cu vizibilitate redusă.

UPDATE 15.10: A fost deschisă circulația pe DN 67C Novaci – Rânca, km 0 – km 16,8.

UPDATE 14.30: A fost deschisă circulația pentru vehiculele mai mici de 7,5 t pe:

* DN 41, ȋntre localitățile Oltenița – Daia, km 0+300 – km 60+420

* DN 31, km 32+000 – km 59+200

* DN 4, km 12+500 – km 60+350

UPDATE 14.10: Circulaţia a fost închisă pe DN 3A Drajna – Fetești, km 43+500 – km 78+000.

UPDATE 14.05: Militarii intervin la deszăpezirea unor tronsoane ale autostrăzilor A1 şi A2 şi pe drumuri judeţene şi naţionale din judeţele Vâlcea, Buzău, Prahova şi Brăila. Totodată, , iar în prezent participă la mai multe intervenţii, între care şi una pentru evacuarea unei gravide în localitatea buzoiană Robeasca. Potrivit MApN, aproape 300 de militari, cu 35 de mijloace tehnice, au executat, în ultimele 24 de ore, 14 misiuni de intervenţie în sprijinul populaţiei afectate de zăpadă şi viscol.

UPDATE 14.00: Ministerul Transporturilor a anulat 120 de trenuri.

UPDATE 14.00: Enel anunţă că 17 localităţi din Ilfov şi Giurgiu nu au curent electric, iar locuitorii din zonă reclamă că nu sunt alimentaţi de vineri. Alţi 10.000 de consumatori din Buzău – unde 13 localităţi sunt afectate total şi  7 parţial – sunt pe întuneric de două zile.  În total, 57 de localităţi din ţară nu sunt alimentate cu energie electrică.

UPDATE 13.50: Şcolile vor fi închise luni în 27 de judeţe, inclusiv Bucureşti, a anunţat Remus Pricopie, ministrul Educaţiei. Este vorba despre toate judeţele aflate sub incidenţa avertizărilor meteo Cod Roşu, Cod Portocaliu şi Cod Galben: Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.  Mâine ar putea fi extinsă măsura şi pentru ziua de marţi – anunţată ca liberă numai pentru Bucureşti, Buzău şi Prahova.

UPDATE 13.50: Efective de militari au sosit să îi ajute pe cei 7.000 de oameni izolaţi din Prahova.

Dragnea: Am văzut infernul

“Vreau să luaţi legătura cu şoferii de camioane care sunt opriţi pe drum să le spuneţi când vor putea pleca. Ştiu că există nervozitate din partea transportatorilor (…) dar vreau să vă spun că am vrut să văd cu ochii mei ce se întâmplă şi am văzut infernul la Râmnicu Rărat – Buzău: nu vedeai la un metru în faţă”, a spus Dragnea.

Protejatul Dan Şova, şeful CNADNR, este din nou absent la Comandamentul de iarnă. a venit în schimb Narcis Neaga, directorul general al CNADNR, care a anunţat că sâmbătă au fost împrăştiate 15.000 tone de material antiderapant iar de astăzi la ora 12.00 a început deszăpezirea autostrăzilor.

Pe A1 acţionează 34 de utilaje, pe A2 sunt 16 utilaje, iar pe A3 sunt 3. “Drumarii au sprijinit 300 de autovehicule să se deplaseze de la Lehliu până la Centura Bucureşti”, a mai spus şeful CNADNR. El a adăugat că în cursul nopţii au existat câteva acţiuni de salvare la care au participat drumarii împreună cu autorităţile locale în câteva localităţi.

La Rânca s-a organizat un transport de aprovizionare a staţiunii Rânca şi vor fi evacuaţi cei 250 de turişti.

Pe DN 7 Rm – Vâlcea Piteşti a fost instituită restricţie pentru autovehiculele mai mari de 7,5 tone. “Multe TIR-uri nu erau echipate corespunzător şi au blocat Dealul Negru. Intenţionăm să ridicăm restricţia în cursul acestei zile, iar acestea vor putea merge pe Piteşti – Găeşti – Centura Bucureşti”, a mai precizat reprezentantul CNADNR.

Totodată, el a spus că peste 150 de utilaje de deszăpezite “au plecat spre zonele unde va fi Cod Roşu“.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.