Lukoil reia activitatea

Cei circa 470 de angajaţi ai rafinăriei Petrotel-Lukoil şi-au primit astăzi salariile şi au fost anunţaţi că îşi vor relua activitatea, după ce, de dimineaţă, compania a notificat Garda de Mediu Prahova asupra începerii procedurii de pornire a instalațiilor tehnologice. Ruşii au făcut, astfel, un pas înapoi, după avertismentul dat ieri de preşedintele Traian Băsescu, în urma ultimatumului lansat de vicepreşedintele Lukoil procurorilor care le anchetează infracţiunile de evaziune fiscală şi de spălare de bani cu un prejudiciu de 230 milionae de euro aduse statului român.

Aflat în vizită oficială în Republica Moldova, premierul Victor Ponta a declarat că a fost înștiințat de dimineață asupra reluării activităţii la Petrotel: “Și pentru Moldova este bine, pentru că o mare parte din combustibilul produs la Petrotel la Ploiești ajunge în Moldova. (…) Dacă se închidea rafinăria era rău și pentru Moldova. Deci, din fericire, nu sunt probleme nici la București, nici la Chișinău”.

Ieri, Traian Băsescu a cerut Guvernului să fie pregătit să preia rafinăria, în caz că Lukoil nu reia producţia. Preşedintele a arătat, totodată, că “de 5 ani Lukoil merge în pierdere, iar premierul minte când spune că a primit anual 700 de milioane la buget din partea companiei ca taxe şi impozite; i-a dat banii din acciză” – adică a fost un simplu intermediar al accizei suportate din buzunar de români.

Victor Ponta a replicat în stilu-i propriu: “O companie nu pleacă din ţară că e nervos Băsescu la ora trei”. El a admis însă că Lukoil nu a plătit impozit pe profit. Susţine, totuşi, că această companie a achitat anul acesta, ca orice rafinărie, celelalte taxe şi impozite, de 2,7 miliarde de lei în primele 3 trimestre. 

Lukoil are în România 2.500 de angajaţi, din care 468 la rafinărie şi restul la întreţinere şi la cele 301 staţii de benzină .

Rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a încetat activităţile în urmă cu fix o săptămână (3 octombrie), ca reacţie împotriva sechestrului aplicat pe materii prime şi ţiţei de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

În urma percheziţiilor din 2 octombrie la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti, anchetatorii au stabilit că prejudiciul estimat este de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.