MAE a emis o nouă atenţionare de călătorie pentru Turcia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis, joi, o nouă atenţionare de călătorie pentru Turcia, semn că lucrurile nu se vor linişti. Amintim că de două săptămâni au loc proteste de stradă, în centrul Istanbulului şi în capitala Ankara, iar Poliţia încearcă să-i împrăştie pe manifestanţi utilizând tunuri cu apă şi gaze lacrimogene. O încercare de reconciliere a premierului Erdogan pare eşuată. 

MAE îi sfătuieşte pe cetăţenii români care se află sau urmează să se deplaseze pe teritoriul Turciei să manifeste în continuare prudenţă sporită şi să se informeze înainte de a intra pe teritoriul acestui stat.

Se recomandă, de asemenea, evitarea zonelor centrale din Ankara, Istanbul şi Izmir, precum şi evitarea implicării în orice tip de manifestaţii”, informează comunicatul MAE.

“Duminică, 16 iunie 2013, în cartierul Zeytinburnu, situat în zona aeroportului internaţional Ataturk, va avea loc un miting organizat de partidul de guvernământ, cu participarea premierului Turciei”, adaugă MAE, avertizându-i pe românii care se vor afla la acea dată în Istanbul să evite zona menţionată.

Se pare că premierul turc, pentru a le arăta oficialilor străini că ceea ce văd la televiziunile de ştiri nu este adevărat, va face exact greşeala lui Ceauşescu: va organiza un miting. Nu este exclus însă ca, până atunci, să ordone forţelor de ordine să folosească din nou tunurile cu apă şi gazele lacrimogene, pentru a-i determina pe manifestanţi să părăsească Parcul Gezi Taksim, unde aceştia se ambiţionează să rămână.

Erdogan s-a întâlnit, miercuri, cu câţiva reprezentanţi ai protestatarilor şi le-a propus un referendum pentru Parcul Gezi, unde vrea să defrişeze o zonă mare pentru un proiect urban de la care a pornit, de fapt, “războiul”. Acum, zeci de mii de manifestanţi din toată ţara îi cer demisia, după 11 ani de când se află la putere (al 3-lea mandat).

Manifestanţii refuză să evacueze Parcul Gezi Taksim

Joi, premierul turc le-a dat un “ultim avertisment” protestatarilor. Însă cei care ocupă Parcul Gezi Taksim din Istanbul au anunţat că nu se vor conforma ultimatumului, riscând intervenţia în forţă a Poliţiei.

“Rămânem în Parcul Gezi în corturi, în saci de dormit, cu poezii, cântece şi cu toate revendicările”, a declarat avocatul Can Atalay, un reprezentant al mişcării Solidaritate Taksim, citat de agenţiile de ştiri.

Tot joi, Parlamentul European a criticat utilizarea “excesivă” a forţei în Turcia, denunţând “refuzul” premierului de a depune eforturi pentru reconciliere. Într-o rezoluţie, eurodeputaţii îşi exprimă “îngrijorarea profundă” în legătură cu “violenţele excesive” şi cu “intervenţia brutală a poliţiei” împotriva manifestaţiilor “paşnice şi legitime”.

Erdogan a ripostat în stilu-i propriu: “Cu ce tupeu îndrăzniţi să adoptaţi o astfel de decizie? Eu nu o recunosc!”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.