MAE: Românii să părăsească imediat Siria! Singurele rute sunt cele rutiere, dar autostrăzile sunt închise

Românii aflaţi în Siria sunt avertizaţi de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) să părăsească această ţară “cât mai curând posibil, prin mijloacele de transport încă operaţionale” – adică cele rutiere, întrucât avioanele nu mai zboară – “având în vedere că situaţia de pe întreg teritoriul Siriei a cunoscut o deteriorare majoră în ultima perioadă. Amintim că Siria este zguduită de doi ani şi jumătate de un război civil ce a dus la moartea a peste 100.000 de oameni şi părăsirea ţării de către alte 2 milioane (din totalul de 22,7 milioane).

În avertizarea transmisă cetăţenilor români din Irak, diplomaţia română explică faptul că forţele înarmate ale opoziţiei sunt concentrate în zone aglomerate şi dens populate.

“În acţiunea de reprimare, forţele guvernamentale utilizează inclusiv armament greu şi aviaţie militară. Pe fondul deteriorării accelerate a situaţiei, pe linie de securitate, există temeri legate de posibilitatea declanşării unor violenţe extreme, de amploare mai mare decât cele care au avut loc la Homs, Hama şi Alep”, avertizează MAE.

Singurele rute sunt cele terestre, spre Liban, Iordania şi Turcia

Conform deciziei Consiliului UE din iulie 2012 privind trecerea companiei de stat “Syrian Airlines” pe lista de sancţiuni a UE, singurele rute de evacuare ale cetăţenilor români din Siria sunt cele terestre, spre statele vecine, în primul rând spre Liban, apoi spre Iordania şi Turcia, arată sursa citată.

La această oră nu mai există nici o cursă directă către România, precizează MAE.

Autostrăzi închise

“Cetăţenii români sunt avertizaţi că există în continuare riscul ca autostrăzi importante (Tartous-Latakia, Latakia-Alep, Homs-Alep şi Damasc-Iordania) să fie temporar închise. Legăturile de comunicaţie în Siria pot suferi unele întreruperi sau limitări. Există, de asemenea, riscul de producere de atacuri teroriste în locuri publice. Cetăţenilor români care se află încă pe teritoriul acestui stat le este recomandat să evite în totalitate deplasările în localităţile Alep, Daraa, Deir Ezzour, Hama, Homs, Idleb şi Damasc”, adaugă diplomaţia de la Bucureşti.

Românii care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac “pe propria răspundere” şi “vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii”, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă, se mai arată în mesajul postat pe site.

Telefoane de contact

Cetăţenii români prezenţi pe teritoriul Siriei sunt sfătuiţi să contacteze Ambasada României la Damasc (prin telefon, fax sau internet), pentru a-şi înregistra prezenţa şi transmite propriile coordonate, precum şi pe cele ale rudelor lor, astfel încât, în eventualitatea unei situaţii de urgenţă, să poată beneficia, la cerere, de asistenţa statului român.

În cadrul Departamentului Consular funcţionează o linie telefonică +40.21.319.21.37 la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie din Siria pot suna 24 de ore din 24, pentru asistenţă şi informaţii consulare.

Război civil de 2 ani şi jumătate

Totul a pornit ca un protest antiguvernamental în 29 ianuarie 2011 şi s-a transformat rapid în lupte de stradă între formaţiunile rebele ale opoziţiei şi forţele militare, care au primit ordin de la preşedintele Bashar al-Assad să înăbușe revolta. De atunci, regimul de la Damasc încearcă fără succes reprimarea prin forță armată a opoziţiei.

În 21 august au fost folosite arme chimice împotriva populaţiei, peste 300 de oameni pierzându-şi viaţa iar alţi câteva mii sunt răniţi grav, potrivit agenţiilor de presă străine.

Regimul lui Bashar al-Assad se apără în faţa comunităţii internaţionale, afirmând că atacul cu gaz sarin de săptămâna trecută ar fi fost comis de rebeli, nu de armată.

Intervenţia militară a NATO şi UE, iminentă

Marile puteri se consultă în privinţa unei intervenţii militare în zonă, care pare iminentă. Pentagonul a început deja mobilizarea Forţelor Navale în apropierea Siriei, o a patra navă americană, dotată cu rachete de croazieră, fiind transferată în estul Mării Mediterane.

La rândul său, Rusia va trimite două nave, pentru a-şi întări prezenţa din cauza “situaţiei binecunoscute” din zonă, a relatat joi Interfax, potrivit Reuters şi AFP. O sursă din Statul major al forţelor armate ruse a declarat, citată de Interfax, că o navă antisubmarin şi un lansator de rachete se vor adăuga în următoarele zile flotei ruse deja prezente în regiune, deoarece complicarea situaţiei în estul Mediteranei “ne cere să ne adaptăm forţele navale”.

Marea Britanie şi-a schimbat, miercuri, poziţia asupra Siriei, declarând că trebuie să vadă rezultatele inspectorilor de arme chimice prezentate Consiliului de Securitate al ONU înainte de a răspunde militar şi că parlamentul britanic ar trebui să voteze în această chestiune de două ori, notează agenţia Reuters.

Barack Obama a declarat şi el, miercuri, că nu a luat încă o decizie asupra reacţiei americane la utilizarea armelor chimice în Siria, dar că SUA va lua măsuri împotriva guvernului sirian chiar şi fără sprijinul aliaţilor sau al Naţiunilor Unite, ele fiind destinate să descurajeze regimul să le folosească din nou.

Experţii ONU, atacaţi

Experţii desemnaţi de Organizaţia Naţiunilor Unite să ancheteze posibila folosire a armelor chimice în Siria au putut strânge, luni, eşantioane, în apropiere de zona atacului, dar ei au fost obligaţi, iniţial, să se întoarcă din drum, după ce au fost ţinta unor lunetişti.

În cele din urmă, experţii ONU au putut vizita un spital de campanie la sud-vest de Damasc, unde primesc îngrijiri victimele atacului din 21 august, care prezentau urme clare de afecţiuni în urma unui atac cu arme chimice.

Mai multe state, printre care şi Rusia, şi-au retras cetăţenii din Siria. România a mai aşteptat câteva zile până să facă anunţul privind retragerea românilor din Siria.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 26 august, că “noi ne vom poziţiona după ce vom afla rezultatul inspecţiei ONU”. “Sigur că nici noi nu putem accepta utilizarea gazelor toxice împotriva oricărei părţi, de orice parte”, a precizat şeful statului.El nu a exclus atunci o posibilă intervenţie militară externă în Siria. De altfel, se pare că zarurile au fost aruncate în 21 august.

Băsescu: “Prudenţă este cuvântul de ordine”

Aflat într-op vizită oficială în Slovacia, preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că România va fi solidară cu aliaţii din NATO şi UE, dacă aceştia vor stabili o intervenţie în Siria, dar până atunci, cuvântul de ordine al ţării noastre pe acest subiect va fi “prudenţă”.

“Punctul de vedere al României a fost exprimat oficial ieri, România adoptă o poziţie prudentă. România este în aşteptarea unei aprecieri a experţilor ONU care se află pe teritoriul Siriei, cu mandat de a stabili cine a utilizat gaze toxice de luptă şi abia pe urmă ne vom pronunţa. Exact pentru că plecăm de la premisa că prudenţa este cuvântul de ordine”, a spus Băsescu, într-o declaraţie comună cu omologul slovac, întrebat despre poziţia României în eventualitatea unei intervenţii în Siria.

Premierul Victor Ponta şi-a declarat şi el solidaritatea cu aliaţii NATO şi cei europeni. “Nu m-am ferit să spun că România va trebui, până la urmă, să recunoască Kosovo şi să fie alături de aliaţii noştri europeni şi transatlantici, nu m-am ferit niciodată să spun că România trebuie să accepte că în Siria este un regim ilegitim şi criminal”, a afirmat prim-ministrul.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.