Mai cald decât în mod normal, până în martie

În ciuda Codului Galben de vânt, valabil de duminică până luni dimineaţa în vestul ţării, vremea este mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă şi o va ţine tot aşa până la 1 martie, în cea mai mare parte a regiunilor, potrivit prognozei agrometeorologice postate pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Practic, doar până miercuri ne vom mai aminti că este iarnă; după aceea va fi primăvară în toată regula. 

Astfel, temperatura medie din timpul zilei, situată între minus 2 şi 10 grade Celsius, va fi mai mare cu 1-6 grade Celsius comparativ cu mediile climatologice, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura maximă a aerului va fi între 1 şi 13 grade Celsius, în timp ce cea minimă a aerului se va situa între minus 4 şi 7 grade, în majoritatea zonelor de cultură.

Sunt posibile precipitaţii predominant sub formă de ploaie, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în restul teritoriului, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului.

Izolat, la începutul intervalului, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Umiditate satisfăcătoare culturilor

Conform prognozei, în perioada menţionată, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în toată ţara.

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, pe ansamblu, atât la speciile de câmp, cât şi la cele pomi-viticole, se va menţine starea de repaus vegetativ.

Totodată, condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina reluări lente de vegetaţie, îndeosebi la culturile de toamnă din zonele de câmpie.

Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor înfiinţate în perioada optimă va fi bună şi medie, iar în semănăturile tardive, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (20 – 100%).

La rapiţă se va înregistra înfrunzirea (8 – 12 frunze), la scara întregii ţări, iar în toate plantaţiile, la speciile pomi-viticole se va semnala în continuare stadiul de repaus biologic, mai precizează ANM. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.