Mai mult de jumatate din companiile de outsourcing au birouri în oraşele regionale din România

CBRE Romania continua analiza detaliata a sectorului serviciilor externalizate (outsourcing) si interdependentele acestuia cu piata imobiliara locala, prezentate in cel mai important raport al companiei din 2015 pe segmentul birouri.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 215 companii de outsourcing, cu operatiuni in 310 sedii de birouri din toata tara. Aceste companii reprezinta un vector extrem de dinamic al pietei imobiliare, semnand mai mult de jumatate din tranzactiile totale incheiate in Romania, printre ele si tranzactii pentru suprafete mai mari de 20.000 de mp.

tabel cbre

Raportul arata ca totalul spatiilor de birouri din intreaga tara este de 3,1 milioane mp, din care companiile prestatoare de servicii externalizate ocupa mai mult de 500.000 de mp.

Studiul CBRE estimeaza ca in urmatorii ani, din ce in ce mai multe companii isi vor stabili in Romania centrele operationale regionale sau globale. Companiile prestatoare de servicii externalizate urmeaza aceasta tendinta si vor continua sa-si extinda atat spatiile de birouri cat si numarul de angajati. De asemenea, competitia pentru ocuparea spatiilor de clasa A va fi din ce in ce mai acerba.

Majoritatea companiilor de outsourcing sunt prezente atat in Bucuresti (47%) cat si intr-unul din centrele regionale importante cum sunt Cluj Napoca (12%), Timisoara (8%) sau Brasov (7%). Odata cu intensificarea competitiei pentru atragerea fortei de munca, companiile tind sa se extinda in orase de categoria second-tier, cum ar fi Targu Mures (5%), Galati (3%) sau din categoria third-tier – Suceava sau Targu Jiu.

tabel cbre 2

In sectorul spatiilor de birouri din Romania, influenta chiriasilor domina piata, cu unele particularitati in anumite orase care ofera suprafete limitate de spatii de birouri cu livrare imediata. Studiul arata de asemenea ca mai mult de 75% din suprafetele de clasa A sunt ocupate de companii din industria de software si din centrele de servicii centralizate (SSC).

CBRE_The Real Estate of Outsourcing in Romania

Despre CBRE Group, Inc.

CBRE Group, Inc. (NYSE: CBG), Fortune 500 și S&P 500 cu sediul central in Los Angeles, este
cea mai mare companie in domeniul imobiliar din lume și societate de investiții (în termeni de venituri, 2014). Compania are mai mult de 70.000 de angajati (excluzand companiile afiliate), și deservește proprietarii de active imobiliare, investitorii si chiriasii prin intermediul celor peste 400 de birouri (excluzand filialele) din intreaga lume.

CBRE ofera consultanta strategica si executorie pentru vanzarea sau inchirierea proprietatilor; Servicii corporate; administrarea proprietatilor, management de proiect; bancare ipotecare; evaluare; Servicii de consultant pentru dezvoltari imobiliare; de administrare a investițiilor; si de cercetare si consultanta. Detalii, la la www.cbre.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.