Mai mulţi pensionari decât copii, în 40 de ani

Până în 2050, pe Pământ vor trăi mai mulţi pensionari decât copii, iar numărul oamenilor de peste 60 de ani va ajunge la 2 miliarde, arată cel mai nou raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), despre îmbătrânirea globală. Totodată, numărul celor care au împlinit 100 de ani va creşte de la 316.000, cât este astăzi, la aproape 3 milioane, se mai arată în raportului “Îmbătrânind în secolul XXI, ediţia 2012”. În aceste condiţii, sunt de aşteptat disfuncţii majore în sistemele naţionale de pensii şi sănătate.

Proiecţiile s-au făcut ţinând cont de ritmul accelerat al descoperirilor medicale şi a revenirii din criză, care vor contribui la o speranţă de viaţă mai ridicată, pe Glob.

“Este un semnal de alarmă pentru economiile emergente, care până în 2050, vor găzdui 80% din totalul populaţiei de peste 60 de ani, pentru a se pregăti cum se cuvine pentru această situaţie. Deşi procentul persoanelor în etate este în prezent mult mai mare în ţările dezvoltate, ritmul de îmbătrânire al populaţiei este mult mai rapidă în ţările în curs de dezvoltare”, notează raportul.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a comentat raportul, spunând că oamenii în vârstă au un rol important în societate, dar a avertizat că tendinţa accentuată de îmbătrânire a populaţiei va genera disfuncţii majore în sistemele naţionale de pensii şi sănătate. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.