Managerii estimeaza cresteri in industrie si constructii

Managerii companiilor se asteapta pentru perioada martie-mai, comparativ cu cele trei luni anterioare, la o crestere a activitatii in industria prelucratoare si in constructii, respectiv la un avans moderat in comertul cu amanuntul si servicii, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Concluziiile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Astfel, in constructii se prevede in urmatoarele trei luni o majorare a volumului productiei (sold conjunctural 19%). Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural 1%). In ceea ce priveste stocul de contracte si comenzi si preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza un avans moderat (solduri conjuncturale 12%, respectiv 9%).

Managerii din industria prelucratoare estimeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere a volumului productiei (sold conjunctural plus 17%). Pentru fabricarea produselor din tutun se va inregistra tendinta de crestere accentuata (sold conjunctural plus 49%) in ceea ce priveste estimarea productiei. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o crestere moderata (sold conjunctural plus 10%).

In ceea ce priveste numarul de salariati, se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de plus 2% pe total industrie prelucratoare.

Comertul, mai moderat

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat tendinta de crestere moderata a activitatii economice (sold conjunctural 13%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea tendinta de crestere (sold conjunctural 18%). Volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va inregistra si el crestere (sold conjunctural 19%).

Angajatorii mai prognozeaza o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural 4%) si ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural 23%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) ar urma sa creasca moderat (sold conjunctural 10%), pe fondul unei relative stabilitati a numarului de salariati (sold conjunctural 2%) si o usoara majorare a preturilor de vanzare sau de facturare (sold conjunctural 8%). (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.