Managerii estimează creşteri în toate sectoarele economice

Managerii companiilor aşteaptă în perioada martie-mai creşteri în comerţ, construcţii, industria prelucrătoare şi servicii, comparativ cu cele trei luni anterioare, arată Institutul Naţional de Statistică (INS). Concluziiile au fost obţinute prin intermediul unor anchete de conjunctură, în urma estimărilor făcute de manageri cu privire la tendinţele activităţii economice. Anchetele indică soldul conjunctural, obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Managerii din industria prelucrătoare preconizează o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +13%).

Pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere în ceea ce priveşte estimarea producţiei, şi anume: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (sold conjunctural +35%), fabricarea produselor din tutun şi fabricarea altor produse din minerale nemetalice (solduri conjuncturale +31%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată (sold conjunctural +6%). Cât priveşte numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

În construcţii, managerii mizează pe majorarea volumului producţiei (sold conjunctural +17%), pe o creştere moderată a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +10%), a preţurilor (sold conjunctural +7%) şi pe o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -5%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +18%) şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural +23%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +18%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%) şi că preţurile vor urca în următoarea perioadă (sold conjunctural +25%).

În servicii cererea va cunoaşte, de asemenea, un avans moderat (sold conjunctural +11%), precum şi o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%) şi o creştere moderată a preţurile (sold conjunctural +8%). (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.