Managerii români, cu ochii pe partenerii de afaceri

„Cine nu deschide ochii, deschide punga!”. O zicală care se potriveşte mediului de afaceri românesc, o adevărată junglă în care insolvenţele, falimentele, ţepele şi blocajul financiar sunt la ordinea zilei. Să tai o factură, să livrezi marfă unor firme despre care nu ştii absolut nimic înseamnă o adevărată misiune sinucigaşă, arată specialiștii KeysFin.

Tot mai mulţi oameni de afaceri au început să apeleze la serviciile de business information. Potrivit experţilor de la KeysFin, afacerile din acest segment au crescut susţinut în ultimii ani, iar trendul ascendent se va menţine şi în 2015.

„Piaţa este în creştere, în condiţiile în care tot mai mulţi investitori au înţeles că riscurile unui business pot fi gestionate mai bine dacă deţii informaţii complete despre mediul de afaceri în care activezi şi despre firmele cu care ai sau vrei să ai relaţii contractuale”, afirmă experţii de la Keysfin.

Serviciile de business information sunt o necesitate şi pentru cei care vor să investească într-o afacere nouă. Cu ajutorul acestora, investitorii îşi pot contura un plan de afaceri adaptat realităţilor economice.

Serviciile de acest tip oferă informatii importante despre companii (date financiare si juridice, analize financiare si de risc) si despre sectoare de piata şi se bazează pe documentele oficiale ale companiilor inregistrate în România.

„Să ai o politică eficientă de credit risk management a devenit un argument esenţial pentru un business eficient. Atunci când faci afaceri, orice detaliu contează. Poţi, de exemplu, să afli din datele financiare dacă partenerul tău îşi gestionează business-ul la nivel profesionist şi să anticipezi posibilele riscuri contractuale”, au mai spus aceştia.

Potrivit unui studiu realizat recent de Keysfin, pe un eşantion reprezentativ de peste 2.300 de proceduri de insolvenţă şi faliment aflate în derulare în 2014, domeniile cele mai riscante din economia românească sunt, în prezent, construcţiile (122 cazuri) şi retailul (91), sectoare în care criza şi-a arătat cel mai puternic efectele. În top, în funcţie de domeniile de activitate, s-au mai situat cele care activează în domenii precum transporturile, producţia de energie electrică şi HORECA.

În peste 80% din cazuri este vorba de firme cu afaceri de pînă într-un milion de lei, intrate în dificultate din cauza restanţelor la furnizori şi datoriilor care depăşesc rezultatul financiar.

Cele mai multe firme au ajuns în insolvenţă şi faliment după ce afacerile lor s-au prăbuşit – cea mai mică scădere a fost, fapt relevant, de peste 110%, iar cea mai abruptă de peste 1200%.

„Radiografia business-ului în insolvenţă poate genera, astfel, câteva coordonate foarte clare. Vorbim în general de firme mici, fără putere financiară şi fără rezerve de bani, care au intrat, în cele mai multe cazuri, în caruselul mortal numit blocaj financiar. Când n-au mai încasat 1-2 facturi, neavând un credit punte sau altă pârghie financiară, s-au blocat, nu şi-au mai plătit la rândul lor furnizorii şi s-au declarat învinse”, explică cei de la KeysFin.

KeysFin, afaceri în creştere cu 39%

Pe fondul evoluţiei susţinute a pieţei, compania de business information şi credit risk management KeysFin a încheiat anul 2014 cu afaceri de aprox. 1 milion de lei, în creştere cu 39% faţă de anul precedent şi aproape duble faţă de 2012.

Evoluţia pozitivă a cifrei de afaceri a fost influenţată de creşterea numărului clienţilor companiei cu 168%, cei mai mulţi fiind companii din sectorul financiar (bănci, firme de asigurări şi servicii financiare etc.) dar şi din retail şi alte segmente economice.

Pentru 2015, KeysFin şi-a propus să îşi extindă plaja de clienţi cu peste 50% şi să îşi crească, astfel, afacerile cu peste 40%. „Este    foarte important,de asemenea, să stabilizam business-ul pentru a fi în continuare un partener stabil dar în acelaşi timp inovativ”, afirm ă oficialii KeysFin.

Potrivit acestora, piaţa serviciilor de business information şi credit risk management va continua să crească şi în 2015, în condiţiile în care „tot mai mulţi investitori au înţeles că riscurile unui business pot fi gestionate mai bine dacă deţii informaţii complete despre mediul de afaceri în care activezi şi despre firmele cu care ai sau vrei să ai relaţii contractuale.”.

Înfiinţată în anul 2007, KeysFin oferă servicii de business information şi credit risk management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiţiei, la studii şi analize de sector necesare companiilor care doresc să dezvolte un business sănătos pe piaţa românească.

Keysfin deţine şi aplicaţia Keysfin Mobile, prin intermediul căreia utilizatorii pot accesa usor şi rapid informaţii de contact, situaţii financiare, indicatori şi informaţii juridice de la peste un milion de companii active din România. Informaţiile pot fi salvate şi vizualizate în format PDF şi trimise via e-mail sau SMS oricărui contact din agendă.

KeysFin este şi un actor foarte activ în piaţa mass-media, încercând să ofere publicului larg informatii de actualitate din mediul de business.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.