Maşinile cu motoare mai mari de 3.000 cmc, accizate cu 1 euro pe cmc

Odată cu reducerea TVA pentru pâine de la 24 la 9% şi majorarea accizelor la alcool etilic de la 750 la 1.000 euro/hl alcool pur, în Ordonanţa aprobată marţi de Guvern au fost introduse noi accize la unele produse de lux, printre care se numără maşinile cu motoare mai mari de 3.000 cmc – atât cele noi, cât şi cele rulate (din import).

Aceste vehicule, considerate de lux, vor fi accizate, de la 1 septembrie, cu 1 euro pe cmc pentru cilindreea care depăşeşte nivelul menţionat.

Alte accize introduse sunt la bijuteriile din aur şi platină, cu excepţia verighetelor, nivelul accizei fiind de 1 euro pe gram pentru aurul sub 14K şi 2 euro pe gramul de aur de peste 14K.

Pentru confecţiile din blănuri naturale se va plăti o acciză de 50 de euro pentru cele care costă sub 1.500 de euro, acciza crescând gradual până la 1.200 euro pentru blănurile mai scumpe de 6.000 de euro.

Pentru navele cu vele mai lungi de 8 metri se va plăti o acciză de 500 de euro pentru fiecare metru liniar din lungime.

Pentru iahturile cu motor, acciza va fi de 10 euro pe CP, dacă motorul este mai mare de 100 CP.

Armele vor fi accizate gradual, de la 50 de euro pentru cele sub 500 de euro, până la 1.500 de euro pentru cele mai scumpe de 6.000 de euro, iar cartuşele vor fi taxate de asemenea cu 0,1-0,4 euro pe bucată, în funcţie de categoria de preţ.

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget, a declarat marţi seară, la Realitatea TV, că Guvernul a bugetat la maximum, la 100 de milioane de lei, pierderea care va fi suportată în urma reducerii TVA la 9% la pâine, şi la minimum, dar tot la 100 de milioane de lei, veniturile care vor putea fi încasate în urma creşterii accizelor la alcool şi la unele produse de lux, astfel încât cele două măsuri se compensează perfect în interiorul rectificării bugetare.

“Impactul bugetar al acestor creşteri de accize, începând cu 1 septembrie, este de circa 250 milioane lei, asta însă presupunând că nu ar creşte evaziunea pe aceste produse. Pot spune şi împărţi: de la alcool 86 de milioane de lei, maşini 100 de milioane, blănuri 60 de milioane etc. Am spus: bun, 250 milioane vin per total, dar luăm în calcul doar 100 de milioane pe partea de venituri. Nu ne reducem noi deficitul prin aceste creşteri de accize, doar compensăm TVA redusă la pâine”, a explicat Voinea.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.