Merkel cere combaterea corupţiei, Ponta promite să lupte

Întrevederea dintre cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi premierul României, Victor Ponta, luni seara la Berlin, a durat un sfert de oră, dintre care 4 minute au fost tete a tete, iar la final, cei doi au ţinut o scurtă declaraţie de presă comună. Merkel i-a cerut premierului român 4 lucruri: „să fie respectate standardele statului de drept și să existe siguranța juridică, să fie combătută corupția și să existe transparență”.

„Avem foarte multe cooperări în plan economic, noi suntem cel mai important partener comercial al României, dar mai există potențial de a dezvolta aceste relații. Eu doresc să aibă succes construcția economică a țării. Germania și economia germană dorim să fie un partener. Pentru economia germană este foarte important să fie respectate standardele statului de drept și să existe siguranța juridică, să fie combătută corupția și să existe transparență. Despre această temă, primul-ministru a vorbit înainte de această discuție și cu reprezentanți ai mediului economic german. Noi vom aborda și problemele europene privind perspectiva financiară și pentru țările din Europa Centrală și de Est, printre alte și pentru România, este foarte important că aceste țări depind în mare măsură de continuitatea acestor planuri financiare pe termen mediu. În ceea ce privește fondurile structurale și alte fonduri, eu cred că vom avea discuții bune, intense, în această seară și, încă o dată, vă urez bun venit în Germania”, a spus Angela Merkel.

ponta cu merkel 2

Victor Ponta: „Mesajul principal pe care doresc să-l adresez Guvernului german este acela că România – după câțiva ani de criză economică, socială și politică – și-a recâștigat stabilitatea și vrea să redevină un partener strategic și de încredere pentru Germania. O Românie stabilă, democratică și puternică poate să reprezinte într-adevăr un partener pentru Germania și pentru Europa, la frontiera de est a Uniunii Europene. În primul rând, vom discuta despre colaborarea economică bilaterală și am mulțumit, în cadrul întâlnirilor de astăzi, investitorilor germani, pentru contribuția lor importantă la dezvoltarea României. Și există, din partea Guvernului, determinarea absolută de a îmbunătăți cadrul legislativ, protecția investitorilor germani și de a asigura un cadru judiciar de protecție a acestora. Doresc, de asemenea, să exprim decizia Guvernului și a coaliției de guvernare privind întărirea statului de drept, lupta împotriva corupției și hotărârea noastră de a avea un cadru legislativ cât mai transparent și cât mai eficient. Eu, personal, și guvernul pe care îl conduc credem cu tărie în drumul european al României și în faptul că trebuie să fim cu toții parteneri în construirea viitorului proiect european. Și voi dori, de asemenea, în cadrul acestei întâlniri, să exprim dorința României de a se coordona cu Germania și cu restul Uniunii Europene în toate politicile regionale, referitoare la republica Moldova, la Ucraina, la țările din Balcanii de Vest, acolo unde este nevoie de sprijinirea direcției proeuropene, prodemocratice și prodezvoltare”.

“N-am vorbit aproape deloc de 2012”

Marţi, premierul a declarat că atmosfera de la discuţiile cu cancelarul german Angela Merkel a fost una “deschisă”, că nu au vorbit aproape deloc despre criza politică din 2012 şi şi-a exprimat speranţa că aspectele abordate vor fi implementate în mod consecvent.

“A fost o atmosferă deschisă, n-am vorbit aproape deloc de 2012, am vorbit de ce avem de făcut în perioada care urmează: toate punctele pe care le aveam pe agendă, inclusiv cel despre nediscriminarea muncitorilor români, domeniul energetic, practic am atins toate aceste puncte. Rămâne ca implementarea discuţiilor să se facă cu consecvenţă”, a spus Ponta, la finalul vizitei de două zile în Germania.

Premierul a afirmat că nu a primit niciun cadou din partea cancelarului, dar că el a promovat produsele bio ale agriculturii româneşti şi şi-a exprimat convingerea că oficialul de la Berlin le-a apreciat. (M.S.)

ponta cu merkel 3

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.