Merkel i-a trantit usa in nas lui Ponta. Berlinul l-a convocat pe ambasadorul roman sa-i spuna verde-n fata ca referendumul trebuie organizat asa cum a decis CCR

Cancelarul german Angela Merkel a refuzat sa il primeasca pe Victor Ponta, dupa ce a fost admonestata public de acesta dupa ce a aflat ca l-a sunat pe presedintele suspendat Traian Basescu, ingrijorata despre ce se intampla in Romania. Guvernul Germaniei l-a convocat, joi, pe ambasadorul Romaniei la Berlin, Lazar Comanescu, pentru a-i prezenta “preocuparea marea preocupare a Guvernului federal fata de evolutia politica interna din Romania. (…) In special, asa cum a decis CCR pe 10 iulie, ar trebui ca referendumul cu privire la suspendarea presedintelui Traian Basescu de pe 29 iulie sa fie decis de majoritatea absoluta a alegatorilor inscrisi pe listele permanente, pentru a fi validat”, a anuntat Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al Angelei Merkel, intr-un comunicat.

“Din punctul de vedere al Guvernului Germaniei, masurile luate de guvernarea Ponta in zilele trecute cu privire la limitarea competentelor Curtii Constitutionale, amanarea publicarii deciziilor Curtii Constitutionale pun in pericol grav principiul separarii puterilor in stat. Ambasadorului Comanescu i s-au transmis asteptarile Guvernului german ca toate deciziile Curtii Constitutionale sa fie publicate si puse in practica cu promptitudine”, se arata in comunicatul de presa publicat pe site-ul oficial al Guvernului de la Berlin cu privire la convocarea ambasadorului roman.

Totodata, Guvernul de la Berlin considera ca ar trebui pusa in aplicare decizia CCR din 10 iulie privind referendumul din 29 iulie legata de suspendarea presedintelui Traian Basescu.

“In special, asa cum a decis CC pe 10 iulie, ar trebui ca referendumul cu privire la suspendarea presedintelui Traian Basescu de pe 29 iulie sa fie decis de majoritatea absoluta a alegatorilor inscrisi pe listele permanente, pentru a fi validat”, evidentiaza comunicatul.

Ponta, in campanie de explicatii la Bruxelles

Premierul roman Victor Ponta, acuzat de incalcarea statului de drept in tara sa,  a fost criticat joi, la Bruxelles, unde isi continua campania de explicatii oferite oficialilor UE, cu scopul evitarii unor masuri de retorsiune.

In decurs de o saptamana, majoritatea de centru-stanga din Romania a reusit sa il suspende pe presedintele de centru-dreapta Traian Basescu, masura care a primit unda verde din partea Curtii Constitutionale. Destituirea urmeaza sa fie supusa validarii unui referendum.

Raportul CE asupra statului de drept in Romania, in 18 iulie

CE urmeaza sa prezinte un raport asupra statului de drept in Romania si Bulgaria, in 18 iulie.

Acest raport se inscrie in cadrul “Mecanismului de Cooperare si Verificare”, introdus in aceste doua tari dupa aderarea lor la UE in 2007, vizand reforma sistemului judiciar si masurile impotriva coruptiei.

Raportul este asteptat in special de Guvernul Olandei, care va hotari in septembrie daca renunta la rezervele cu privire la aderarea celor doua tari la Spatiul Schengen, de calatorie fara vize, din care in prezent fac parte 22 din cele 27 de state membre UE. (M.S.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.