METEO. Cum va fi iarna 2014-2015

ANM a realizat o estimare sezonieră a temperaturilor şi a cantităţilor de precipitaţii în iarna 2014-2015, care arată că în decembrie va fi mai cald decât în mod obişnuit în sudul şi sud-estul ţării şi – drept consecinţă – fără ninsori, spre deosebire de centru, unde va fi excedent de precipitaţii. În ianuarie continuă să fie mai cald în toată jumătatea de sud iar în vest, centru şi nord sunt posibile mai multe precipitaţii. În februarie va fi mai frig decât în mod obişnuit în nord şi centru, cu precipitaţii în excedent în jumătatea de vest a ţării.

DECEMBRIE: Temperaturile vor fi apropiate de mediile multianuale, cu excepţia zonelor de sud-est şi sud, unde, local, va fi mai cald decât în mod normal. Cantităţile de precipitaţii vor fi cele obişnuite în cea mai mare parte a regiunilor, cu excedent, local, în centrul ţării şi deficit în sud.

IANUARIE: Temperatura medie lunară a aerului va avea valori peste mediile climatologice, local în sudul, sud-estul şi vestul ţării, iar în restul teritoriului va fi apropiată de normal. Precipitaţiile vor fi apropiate de mediile multianuale în estul, sud-estul şi sudul ţării, iar în restul regiunilor vor avea tendinţă de excedent.

FEBRUARIE: Valori termice sub mediile climatologice în zonele nordice şi centrale, iar local, în sud-estul ţării, vor fi mai ridicate decât mediile. În restul regiunilor, temperaturile vor fi normale pentru această perioadă. Cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa, în general, în limite normale în zonele estice, sud-estice şi sudice, iar în restul regiunilor vor prezenta o tendinţă spre excedent.

ANM a folosit datele Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi are un grad de realizare de aproximativ 60%. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.