METEO: Vin ploi în AVERSĂ pentru toată săptămâna

O avertizare meteo emisă încă de ieri anunţă ploi şi vijelii în toată ţara începând de astăzi, ora 14.00, până marţi seara la ora 22.00, dar vor continua toată săptămâna, reducând temperaturile nefiresc de mari pentru această dată, la cele normale pentru sfârşitului de martie: între 7…16 grade ziua şi 0…9 grade noaptea – posibil mai scăzute şi uşor negative în depresiuni. De la prânz a început deja să plouă în vestul ţării, pe unde a intrat o masă de aer rece venită din Marea Mediterană, care va cuprinde toată ţara şi va înlocui masa de aer cald de origine tropicală ce a staţionat circa două săptămâni în România, cu temperaturi de vară.

LUNI: Vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit la această dată în cea mai mare parte a ţării, dar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat, începând din vest, în majoritatea zonelor.

Astfel, nebulozitatea va fi temporar accentuată şi vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în cursul după-amiezei şi al serii pe arii extinse în jumătatea de vest a teritoriului, iar noaptea local în centru şi în sud şi izolat în rest.

Cantităţile de apă vor depăşi izolat 20…25 l/mp şi vor fi condiţii de grindină. Pe crestele montane, în a doua parte a intervalului, precipitaţiile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare. Valorile termice se vor menţine peste mediile climatologice specifice, exceptând vestul extrem al teritoriului, unde răcirea vremii va determina un regim apropiat de cel normal al datei.

Astfel, temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 13 şi 23 de grade, iar cele minime, între 2 şi 11 grade.

LA BUCUREŞTI: Vremea se va menţine mult mai caldă decât în mod normal pentru această dată. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate seara şi noaptea, când vor fi averse, posibil însoţite de fenomene electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 22 de grade, iar cea minimă va fi de 9…10 grade.

MARŢI: Vremea se va răci în toată ţara şi va fi în general instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate şi va ploua local în centru, est şi sud-est şi pe spaţii restrânse în celelalte zone.

Vor fi mai ales averse, însoţite de descărcări electrice şi izolat posibil grindină. Îndeosebi în Moldova, Transilvania şi la munte cantităţile de apă vor depăşi izolat 20…25 l/mp.

În zona montană înaltă, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări locale, în special asociate averselor.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 8 şi 18 grade, iar cele minime, între 0 şi 9 grade.

MIERCURI: Regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de cele normale în ultima decadă a lunii martie. Cerul va avea înnorări temporare şi va ploua local în nord, centru şi est şi izolat în rest, iar pe crestele înalte de munte vor mai fi precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în nordul Moldovei.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 8 grade în nordul Moldovei şi 18 grade în Lunca Dunării, iar cele minime se vor situa între -1 şi 8 grade.

Joi va ploua în zonele de centru şi est, iar spre sfârşitul săptămânii, în jumătatea de sud a ţării. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.