UPDATE! Metroul şi RATB pregătesc greva generală, MT vrea negocieri

Aşa cum anunţau încă din iulie, sindicaliştii de la Metrou şi cei ai transportului public de suprafaţă, inclusiv RATB, au început, joi, pichetarea sediul Guvernului şi prefecturile din marile oraşe, urmând a continua protestul conform programului stabilit: în 17 septembrie greva de avertisment între orele 04.00 şi 06.00, în 18 septembrie miting şi un marş în Bucureşti, iar în 30 septembrie greva generală pe termen nelimitat, cu oprirea activităţii metroului între orele 04.00 – 16.00, potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice “ATU – România”, Ion Rădoi. Ministerul Transporturilor dezaprobă acţiunile de protest şi cere conducerii Metrorex soluţii pentru rezolvarea revendicărilor sindicatelor.

UPDATE 22 octombrie: Conflictul de muncă s-a închis după ce noul Contract Colectiv de Muncă la nivel de SC Metrorex SA, pentru perioada octombrie 2013 – octombrie 2014, a fost înregistrat pe data de 17 octombrie la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) al Municipiului București, informează Sindicatul Liber Metrou (USLM).

“Ministerul Transporturilor, în calitatea sa de acţionar majoritar, a cerut noii conduceri a Metrorex prezentarea unor soluţii de rezolvare imediată a revendicărilor înaintate de către USLM (Unitatea Sindicatul Liber Metrou, n.r.) şi speră într-o rezolvare cât mai rapidă a situaţiei create”, arată instituţia, într-un comunicat care nu este însă semnat de noul ministru, Ramona Mănescu.

Potrivit comunicatului, secretarul de stat coordonator al relaţiei cu partenerii sociali, Nicu Buică, a discutat miercuri cu Ion Rădoi despre problemele privind încheierea noului Contract Colectiv de Muncă (CCM) la Metrorex. Şi în perioada următoare vor avea loc întâlniri între sindicat/administraţie şi conducerea ministerului.

Comunicatul mai arată că Ministerul Transporturilor dezaprobă intenţia USLM de a continua conflictul de muncă ce poate duce la grevă generală.

Programul protestelor

Sindicaliştii din transporturi şi servicii publice, membri ai Federaţiei “ATU – România”, pichetează, joi, sediul Guvernului, între orele 12.00 şi 14.30.

Totodată, au loc în ţară pichete de protest ale sindicaliştilor în Satu Mare, Brăila, Craiova, Sighişoara, Ploieşti, Târgu Jiu, Craiova, Iaşi, Focşani şi Cluj, la sediile prefecturilor.

În 17 septembrie va fi o grevă de avertisment, între orele 04.00 şi 06.00.

În 18 septembrie, protestele vor continua cu un miting şi un marş în centrul Capitalei, organizate tot de Federaţia Sindicatelor din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice “ATU”.

Pentru 30 septembrie este programată grevă generală, când va fi oprită activitatea la metrou şi RATB, de la ora 04.00 până la ora 16.00.

Planul acţiunilor de protest a fost stabilit în urmă cu 5 zile. “Este un program comun al federaţiei şi al sindicatului de la metrou şi, după cum aţi văzut în multe acţiuni, solidari cu noi sunt şi cei de la RATB”, a anunţat Rădoi.

350 de vehicule blocate la RATB

Vasile Petrariu, preşedintele executiv al Sindicatului RATB, susţine că în parcul regiei există aproape 350 de vehicule blocate de mai mult timp, pentru că nu există pentru ele piese de schimb, iar alte zeci au deficienţe care ar putea fi rezolvate mai uşor pentru a ieşi în traseu.

Parcul auto al RATB cuprinde 1.150 de autobuze, 480 de tramvaie, 297 de troileibuze, iar dintre aceste funcţionează 875 de autobuze, 285 de tramvaie şi 179 de troleibuze, a precizat Petrariu.

Liderul sindical critică decizia de restructurare a 20% din posturile de conducere şi execuţie ale RATB. Petrariu cere o întâlnire de urgenţă cu primarul general Sorin Oprescu, pentru rezvolarea problemelor din transportul public.

“Solicităm, de asemenea, creşterea fondului de salarii şi majorarea subvenţiei. Atenţionăm asupra pericolului sistării energiei de tracţiune, pentru neplata furnizorilor, astfel încât este posibil să nu mai poată ieşi în trafic tramvaiele şi troleibuzele”, a mai spus Petrariu.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.