MFP adoptă poziția ASF în cazul RCA. COTAR pregătește noi proteste

Aproape două luni s-au dovedit insuficiente pentru ca ASF să găsească soluții împotriva scumpirii nejustificate a polițelor RCA. Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, promisese în 10 decembrie că va reveni în Parlament la începutul lunii februarie a.c. cu o analiză asupra pieței RCA, dar a prelungit cu o lună termenul asumat. Acum 3 zile, COTAR a primit și răspunsul MFP la adresa transmisă în 10 decembrie de președintele confederației, Vasile Ștefănescu. Însă în opinia liderului ASSAI – asociație membră a confederației -, răspunsul reprezintă, de fapt, poziția ASF și nicidecum a MFP asupra problemelor sesizate.

„Răspunsul a fost formulat, în realitate, de către ASF și apoi retransmis la COTAR de către MFP. Aceasta ne demonstrează încă o dată că ASF este un avatar al pieței de asigurări din România”, ne-a declarat astăzi Cristian Muntean, președintele Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI).

El a anunțat că „după consultările de rigoare din saptămânile următoare, COTAR va anunța calendarul protestelor ce vor urma la nivel național”.

Cristian Muntean a mai făcut următoarele considerații:

„1. ASF a vehiculat informatii false fără să prezinte probe cu privire la „creșterea tarifului orar și al pieselor de schimb în ultimii ani, situație care a dus la majorarea primelor RCA”. Acestă informație este incorectă, tariful orar mediu în ultimii 2 ani a stagnat sau chiar a scăzut, în condițiile existenței unei inflații și a unor majorări de costuri privind curentul, gaze naturale, combustibil (acestea fiind tipuri de energie utilizate în incălzirea cabinei de vopsitorie și a halei de reparații).

2. Frecvența daunei a scăzut în România în ultimii 4 ani cu peste 30%, situație confirmată de catre ASF prin numărul aflat în continuă scădere de dosare de daună în ultimii 4 ani. ( între 2013 și 2014, ASF a comunicat că numarul dosarelor de daună a scăzut cu aprox. 14%).

În anul 2010. Frecventa daunei era de peste 10% iar în prezent, frecvența daunei este puțin sub 7%.

3. ASF a simulat dezbaterea publică prin organizarea unei întâlniri cu toti actorii impactați de norma RCA, post-factum, adică după ce aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial. În realitate, nu a existat niciun fel de dezbatere publică reală.

4. Lipsa de transparență a modului de calcul al RCA, în condițiile existenței unei daune medii aproximativ similiare cu a tuturor societăților de asigurări, a condus la aberații de preț pentru aceeași asigurare, cu diferențe de preț de peste 400% între societățile de asigurări.

În străinătate, același produs de asigurare ofertat de mai multe societăți de asigurări poate diferi cu maxim 50%.

5. Modul de aplicare netransparent a sistemului Bonus Malus a condus la creșterea primei RCA în decurs de doar 6 luni chiar și cu 600% la aceeași societate de asigurări. Asta, în conditiile în care asiguratul nu a înregistrat daune în cele 6 luni și a fost introdus într-o clasă superioară de bonus, care ar fi trebuit să presuspună acordarea unor reduceri de preț.

6. În scrisoarea deschisă transmisă de COTAR către Ministerul Finanțelor, a fost explicat faptul că prin constituirea CEETAR, costurile firmelor de asigurări vor scădea semnificativ. ( Ex: în loc de 1.000 de inspectori de daună vor exista aproximativ 400 de experți CEETAR, numărul sediilor societăților de asigurări se vor reduce de la 800 la 40 – 41 de sedii ale experților CEETAR, numărul de autovehicule destinate efectuării acestor constatări și evaluări ale daunelor va scădea semnificativ, cheltuielile logistice și de întreținere vor scădea proporțional etc ).

CEETAR va presupune o reducere de costuri de constatare și evaluare a daunelor, dar și o constatare a avariilor completă, corectă și în interesul asiguratului român, situație cu care societățile de asigurări și ASF nu sunt de acord”.

Răspunsul MFP 

În răspunsul MFP la adresa COTAR din 10 decembrie 2014, se precizează că „modificările Normei RCA începând cu 1 ianuarie 2015 au vizat în principal reducerea costurilor și nu creșterea primelor de asigurare”.

Cu toate acestea, ASF a operat în 14 ianuarie 2015 o primă modificare în noua normă, cu promisiunea că vor urma și altele, în principal pe segmentul tinerilor – așa cum i-au cerut lui Negrițoiu atât ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, cât și premierul Victor Ponta.

Iată însă că rezultatul analizei ASF se prelungeste cu o lună: „Conform angajamentelor asumate față de Parlamentul României, ASF va prezenta, până la sfârșitul lunii februarie a acestui an, concluziile analizei cuprinzătoare pe care o efectuează pe segmentul polițelor RCA, precum și soluțiile pe care le consideră adecvate”, arată directorul general Boni Cucu din MFP, în răspunsul transmis în 29 ianuarie liderului confederației transportatorilor COTAR, Vasile Ștefănescu.

Angajamentul lui Negrițoiu

”M-am angajat să facem un plan de analiză, cu toate societăţile de asigurări, a situaţiei RCA pentru tinerii asiguraţi, să vedem de ce sunt aşa de mari poliţele, să solicităm recalcularea, reanalizarea lor. Până în februarie voi veni cu un raport să informez comisia şi, în acelaşi timp să vedem şi rezultatele din piaţă”, le spunea Mișu Negrițoiu membrilor comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, în 10 decembrie.

Șeful ASF a adăugat că vrea să trateze problema tinerilor ca fiind una specială: ”Toţi au standarde diferite şi vrem să uniformizăm şi să eliminăm excesele şi tratamentele diferenţiale. În trimestrul I, când încep să ne notifice cu preţul, o să ne uităm eventual la o standardizare sau la o modulare la nivelul societăţilor de asigurări a acestor preţuri. Dacă este nevoie să mai modificăm ceva, noi modificăm”.

Mobilizarea patronatelor

Vasile Ştefănescu, liderul COTAR, a transmis în aceeași zi către Președinție, Parlament, DNA, Guvern, Consiliul Concurenței, Ministerul de Finanțe, ANAF – Direcția Mari Contribuabili o listă cu principalele nereguli din piaţa de asigurări.

Între timp, ASSAI şi COTAR au depus plângere la Consiliul Concurenţei şi au dat termen ASF să modifice sau să retragă norma până la sfârşitul lunii ianuarie a.c., sub ameninţarea unui protest în stradă şi mai mare decât cel din 2 decembrie.

În 29 ianuarie, ASSAI a solicitat ASF și Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare din România (UNSAR) să modifice algoritmul de calcul al primei RCA, considerându-l „profund injust, superficial și perimat”, și a transmis ASF un set de propuneri care pot duce la scăderea costului primelor RCA.

La rândul său, UNTRR a solicitat autorităților să ia măsuri concrete de protecție a consumatorilor față de creșterea nejustificată a tarifelor practicate de societățile de asigurări, cu consultarea prealabilă a industriei transporturilor rutiere – adică a celor care plătesc cele mai mari sume cu titlul de asigurări pentru autovehicule.

De asemenea, FORT a cerut Parlamentului şi ASF să schimbe modul de aplicare a sistemului bonus-malus pentru poliţele RCA şi raportarea exclusivă a daunalităţii la conducătorul auto.

MFP nu vrea un Corp al experților și evaluatorilor tehnici

Cât despre propunerea legislativă pentru constituirea, organizarea și funcționarea Corpului experților și evaluatorilor tehnici din România, MFP arată în răspunsul către COTAR că nu o susține.

„Referitor la propunerea legislativă pentru constituirea, organizarea și funcționarea Corpului experților și evaluatorilor tehnici din România, reiterăm punctul de vedere al ASF potrivit căruia nu susține această propunere, având în vedere următoarele considerente:

Activitatea de lichidare de daune, care cuprinde componenta de constatare și evaluare a daunelor reprezintă, conform prevederilor Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare și supravegherea asigurărilor, cu completările și modificările ulterioare, activitate de asigurare.

În conformitatea cu prevederile Legii 32/200, precum și ale OUG 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea ASF, cu completările și modificările ulterioare, ASF este autoritatea care elaborează și/sau avizează proiecte de acte normative ce privesc domeniul asigurărilor sau care au implicații asupra acestui domeniu.

Prin propunerea legislativă, se instituie un monopol privat cu privire la organizarea, administrarea și funcționarea unei părți importante a activității de asigurare și reasigurare, în afara cadrului reglementat prin Legea 32/2000.

În ceea ce privește practica europeană în domeniu, activitatea de constatare și lichidare a daunelor este limitată doar la domeniul daunelor auto și nu este încredințată în mod exclusivist unui corp de experți care să fie membri ai unei anume asociații profesionale de drept privat, așa cum este CEETAR.

Externalizarea unor activități nu trebuie aă afecteze desfășurarea activității asigurătorului și nici supravegherea prudențială exercitată de supraveghetor.

Activitatea de expertiză tehnică extrajudiciară este reglementată deja în România prin Ordonanța nr. 2/2000, privind organizarea activității de expertiză tehnică judiciară și extrajudiciară, cu modificările și completările ulterioare, nefiind limitată la un singur domeniu de activitate și fără a interfera cu aspecte care sunt deja reglementate de legislație specifică în diferite domenii de activitate.

Impactul social al acestui proiect este semnificativ, propunerea legislativă presupunând creșteri ale costurilor de despăgubire cu repercusiune directă în creșterea nejustificată a primelor de asigurare pentru asigurările auto, suportate de către proprietarii de vehicule.

Având în vedere specificul asigurării RCA, respectiv aceasta este o asigurare obligatorie, de protecție socială, ASF urmărește prin măsurile adoptate asigurarea unui echilibru care să permită menținerea unui grad de cuprindere în asigurare ridicat și totodată acordarea unor despăgubiri juste pentru prejudiciile auferite de persoane păgubite.

Apreciem că noile reglementări vor conduce la implementarea celor mai bune practici și condiții de desfășurare a activității RCA și sunt de natură să contribuie la stabilitatea pieței de asigurări, protecția persoanelor păgubite și recâștigarea încrederii populației în produsele de asigurare”, se precizează în răspunsul MFP către COTAR, transmis în 29 ianuarie.

Dați click pentru a vizualiza integral Răspunsul MFP către COTAR privind polițele RCA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.