Parlamentarii migratori, în creştere

Numărul parlamentarilor migratori s-a dublat, practic, de la mandat la mandat începând cu anul 2000, iar în prezent 20% dintre ei sunt predispuşi să îşi schimbe partidul alături de care au candidat în alegeri, potrivit studiului făcut public vineri de Institutul pentru Politici Publice (IPP).

Astfel, în mandatul 2008-2012 au migrat mai mult de 120 de parlamentari din totalul de 471 de aleşi. Dintre aceştia, 59 de deputaţi şi 35 de senatori au schimbat cel puţin o dată grupul parlamentar.

Alţii au făcut-o de mai multe ori, iar Tudor Ciuhodaru a reuşit performanţa să treacă prin aproape toate grupurile parlamentare: iniţial s-a înscris în PSD, apoi în PC, apoi în PNL – prin alianţa dintre PC şi PNL -, ulterior ajungând membru al UNPR.

Din cauza migraţiei sau a demisiilor, PSD a pierdut cel mai mult (39 deputaţi, 15 senatori), fiind urmat de PDL (32 deputaţi, 19 senatori), de PNL (care a pierdut 26 deputaţi şi 16 senatori) şi de UDMR (care a pierdut 2 senatori şi 2 deputaţi).

Migraţia cu cel mai spectaculos rezultat a avut loc în 27 aprilie a.c., când Guvernul Ungureanu a căzut prin moţiune de cenzură. În acea zi şi-au dat demisia din PDL mai mulţi parlamentari, tonul fiind dat cu o săptămână înainte de liderul democrat-liberal Sorin Frunzăverde.  (M.S)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.