Mihai Răzvan-Ungureanu, noul şef al SIE

Mihai Răzvan-Ungureanu este din nou director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), după ce Parlamentul l-a votat astăzi cu 278 de voturi „pentru” şi 6 „împotrivă”.

În timp ce PSD a boicotat şedinţa de plen, PNL a primit un sprijin consistent la vot: de la UNPR, UDMR, minorităţile parlamentare, partidul lui Geoană (PSRO) şi neafiliaţi.

“Mulțumesc colegilor de la UNPR care au înțeles să facă distincția între politica de partid și cea națională, între interesul strategic al României și ambițiile individuale. Doresc să le mulțumesc colegilor de la UDMR pentru sprijinul acordat și seriozitate. Doresc să le mulțumesc colegilor de la grupul democrat și popular pentru că s-au alăturat colegilor de la Partidul Socialist care astăzi se regăsesc alături de noi, tuturor deputaților minorităților naționale, colegilor care sunt neafiliați și care, prin acest vot, ca și la Strategia Națională de Apărare se găsesc alături de întreaga națiune”, a spus Ungureanu, după depunerea jurământului.

El a adăugat că “domeniul informațiilor nu poate și nu trebuie să fie contaminat politic”.

Numit ministru de Externe în decembrie 2004 în Guvernul Tăriceanu, MRU devine în 2007 şeful SIE, la propunerea preşedintelui Traian Băsescu. Renunţă după 5 ani, pentru a deveni prim-ministru în primăvara lui 2012. Ocupă însă această funcţie pentru mai puţin de 3 luni, deoarece guvernul său cade în urma moţiunii de cenzură depuse de USL.

Ungureanu revine acum la şefia SIE pe postul rămas vacant după demisia lui Teodor Meleşcanu în 22 septembrie 2014 pentru a candida la prezidenţiale.

La mai puţin de o lună, în plină campanie electorală, Traian Băsescu îl acuză pe premierul Victor Ponta că a fost agent acoperit al SIE în perioada 1997 – 2001, încălcând Constituţia deoarece era procuror, iar Meleşcanu l-a ajutat să-şi ascundă trecutul.

Întrebat astăzi de jurnalişti dacă va face lumină în acest caz, Mihai-Răzvan Ungureanu a spus: “Deocamdată nu”.

Băsescu îi ceruse lui Ponta să recunoască public că a fost agent acoperit, deoarece „îi va rânji în faţă fostul şef” de la SIE.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.