UPDATE 4! Mihail Vlasov, prins în flagrant şi reţinut de DNA. Vezi RECHIZITORIUL

Şeful Camerei de Comerţ şi Industrie (CCIR) a României, Mihail Vlasov, a fost reţinut la DNA în noaptea de marţi spre miercuri, pentru 24 de ore, şi va fi prezentat instanţei Curţii de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, sub acuzaţia de trafic de influenţă. El a fost audiat de marţi seară de la ora 21.00, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), după ce a fost ridicat de procurori în urma unui în flagrant. Concret, Vlasov a primit 200.000 de euro ca primă tranşă din suma de 1 milion de euro pretinşi drept şpagă pentru a “aranja” un dosar la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR. “Tranzacţia” ar fi fost sigură deoarece una dintre fiicele sale, Vanda Vlasov, este prim-vicepreşedintele Curţii de Arbitraj. Ea l-a şi vizitat la audieri, spunând că i-a adus un medicament.

UPDATE 2: Vlasov a fost arestat pentru 29 de zile.

UPDATE 19 martie: Procesul privind arestarea preventivă a lui Mihai Vlasov va începe astăzi, la ora 13.00, la Curtea de Apel Bucureşti.

Preşedintele Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional este Bogdan Olteanu, fost membru PNL, viceguvernator al Băncii Naţionale a României.

Vlasov a fost denunţat de persoana căreia îi promisese “afacerea”, dar care a sesizat organele de anchetă. La ieşirea din sediul DNA, denunţătorul a fugit pur şi simplu de jurnaliştii care ar fi vrut să afle mai multe amănunte de la el. A luat-o la goană până în spatele clădirii DNA după ce a văzut camerele de luat vederi, astfel că reporterii de teren, luaţi prin surprindere, nu l-au încolţit aşa cum fac de obicei în astfel de cazuri.

La audieri a fost adus și complicele lui – șoferul personal. Mita a fost negociată în biroul lui Mihail Vlasov iar prima tranşă a fost dată într-un bar de lux din centrul Capitalei. Punga cu bani a fost găsită asupra lui Vlasov, care le-a spus anchetatorilor că nu ştie ce se afla în ea.

Iată comunicatul integral al DNA, remis miercuri, 19 martie, la ora 11.00:

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, de la data de 19.03.2014, ora 00:35, până la data de 20.03.2014, ora 00:35, a inculpatului VLASOV MIHAIL, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de trafic de influență.

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora: 

Începând cu anul 2013, martorul denunțător alături de fostul său partener de afaceri erau părţi într-un dosar de arbitraj, în calitate de pârâţi-reclamanţi, dosar înregistrat pe rolul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Printr-un intermediar, denunțătorul a aflat că inculpatul Vlasov Mihail este interesat de industria de tipar din România și că dorește să-l cunoască. 

La data de 13.03.2014, în urma unei programări prealabile, denunțătorul s-a prezentat la biroul inculpatului Vlasov Mihail, situat în sediul Camerei de Comerț și Industrie a României, unde, pe parcursul discuției, inculpatul i-a pretins denunțătorului suma de 1.000.000 euro pentru a-l ajuta să câștige procesul respectiv.

După mai multe negocieri, în finalul discuţiei, Vlasov Mihail i-a propus denunțătorului următoarea înţelegere: să-i promită acestuia suma de 1.000.000 euro, iar până la termenul din 19.03.2014, să îi dea 200.000 euro urmând a primi de la instanţă mai multe termene de judecată, astfel încât să aibă timpul necesar să achite, în tranşe, întreaga sumă de bani.

La data de 18.03.2014, în jurul orelor 20:00, Vlasov Mihail s-a întâlnit cu denunțătorul în incinta unui restaurant din București, prilej cu care inculpatul i-a reiterat acestuia pretinderea sumei de 1.000.000 euro în schimbul influenței pe care a lăsat să se creadă că o are asupra arbitrilor din cadrul Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, promițând că îi va determina pe aceștia ca, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să pronunțe o soluție favorabilă denunțătorului.

În aceleași împrejurări, inculpatul Vlasov Mihail i-a învederat denunțătorului faptul că, inițial, trebuie remisă suma de 200.000 euro, urmând ca ulterior, după ce instanța de arbitraj urma să dispună amânarea cauzei, până la următorul termen de judecată acesta să îi mai remită  300.000 euro, în același scop. După remiterea acestei sume de bani, instanța de arbitraj urma să dispună o soluție favorabilă denunțătorului.

În continuare, la data de 18 martie 2014 s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante, asupra inculpatului fiind găsită suma de 200.000 euro. 

Procurorii, în instrumentarea cauzei, au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei. 

Inculpatului i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat Curții de Apel București pentru emiterea mandatului de arestare preventivă pe 29 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penal este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Cine este Mihail Vlasov

Preşedinte al CCIR începând din anul 2007, Vlasov (70 de ani) se află la al doilea mandat, ce se încheie în 2017. Anterior, el a fost preşedintele Curţii de Arbitraj Comercial Iaşi (1997 – 2007).

De profesie avocat, fost judecător, el a fost condamnat înainte de 1989 la închisoare şi a ispăşit din pedeapsă 2 ani, fiind declarat nevinovat în 1990, potrivit CV-ului publicat pe site-ul CCIR.  

Membru fondator al Clubului Rotary Iaşi, în 1990, a devenit Preşedinte Onorific al Federaţiei Patronilor Iaşi – România (1992 – 1997). În calitate de preşedinte al Camerei Iaşi, a fost singurul din ţară pe semnătura căruia se eliberau vize Schengen pentru oamenii de afaceri, anterior liberalizării vizelor, se mai arată în CV.

Vlasov a fost şi deputat în mandatul 2004-2008 (iulie-decembrie 2007), din partea PNL, partid din care a făcut parte şi cu care are strânse legături. El este socrul fostului ministru liberal al Internelor din Guvernul Tăriceanu, Cristian David – urmărit penal într-un alt dosar de corupţie instrumentat de DNA, alături de mama sa şi de un consilier juridic. David este căsătorit cu Vanda Vlasov, prim-vicepreşedintele Curţii de Arbitraj.

Mihail Vlasov este cunoscut şi drept un apropiat al fostului ministru al Justiţiei din Guvernul Ponta 1, Mona Pivniceru, susţinută de PNL şi în prezent judecător la Curtea Constituţională a României. Aceasta are domiciliul stabil în Iaşi, dar în Bucureşti locuieşte într-un apartament pus la dispoziţie de Vlasov în virtutea bunei prietenii dintre cei doi. Relaţia lor a fost invocată la un moment dat şi de preşedintele Traian Băsescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.