Ministrul Finanţelor: Pierdem anual 6-7 miliarde euro din neîncasarea TVA. Ponta laudă ANAF

„România pierde 6-7 miliarde de euro din neîncasarea TVA şi, din păcate, pe partea aplicaţiilor şi a informatizării ANAF nu stăm bine, 80% din dotările tehnice fiind mai vechi de anul 2005”, a declarat astăzi, la ZF Live, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.

„Pe parte aplicaţiilor şi a informatizării ANAF nu stăm bine. Sperăm să creştem de la un an la altul. Ambiţiile sunt mari. Trebuie să unim bazele de date ale instituţiilor statului. Termenul maxim e 2018, dar eu sper ca într-un an, un an şi jumătate să definitivăm această problemă. În prezent avem câteva mii de contribuabili care plătesc online”, a completat ministrul Darius Vâlcov.

În 2012, România avea o rată de încasare la TVA 44%, adică 8,8 miliarde euro nu intrau la buget.

De atunci, ANAF a fost restructurată, s-au desființat și înființat noi direcții de finanțe iar din 2013 funcționează Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), creată special pentru destructurarea lanţurilor tranzacţionale constituite pentru prejudicierea bugetului statului.

Totodată, această structură stabileşte implicaţiile fiscale ale acestor operaţiuni şi asigurarea recuperării prejudiciilor cauzate.

Ponta susţine că ANAF a colectat 6,5 mld lei din evaziune

Premierul Ponta a felicitat recent ANAF pentru încasările obţinute din combaterea evaziunii fiscale, care s-ar fi cifrat în 2014 la 6,5 miliarde lei, însă creşterea veniturilor nu confirmă acest lucru.

Oficialii MFP prezenţi la acea conferinţa de presă nu au reuşit să explice cum s-a ajuns la această concluzie, în condiţiile în care toate veniturile suplimentare indică o creştere nominală de circa 6%, cu foarte puţin peste cea a PIB de anul trecut, care stă la baza construcţiei bugetare.

“Aş vrea să continuăm ceea ce s-a făcut foarte bine în 2014, adică venituri suplimentare la bugetul de stat numai din colectarea taxelor şi impozitelor, de 9 miliarde lei. În total, 12 miliarde de lei am încasat în plus în 2014 faţă de 2013, din care din colectarea taxelor, 9 miliarde lei (…). Din cele două taxe suplimentare, şi anume taxa pe construcţii speciale (taxa pe stâlp – n.r.) şi acciza, au fost în jur de 2,5 miliarde lei. Restul de 6,5 miliarde lei colectate – în jur de 1,3 miliarde de euro -, sunt din combaterea evaziunii din anii anteriori”, a spus premierul într-o conferinţă comună cu ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.

Taxa pe stâlp dispare iar acciza pe carburanți va fi redusă cu 20%, potrivit noului Cod Fiscal

Cum însă taxa pe stâlp va fi anulată din 2016 iar accizele la carburanți sunt prevăzute să scadă cu 18-20%, conform proiectului noului Cod Fiscal, dintr-un foc vor dispărea 2,5 mld lei. Nu știm exact cât s-a colectat anul trecut din taxa pe stâlp și cât din acciza suplimentară, pentru că atât Ponta, cât și Vâlcov se codesc să spună.

Putem estima însă, din datele pe care le avem – din prima tranșă a taxei pe stâlp, sfârșitul lunii mai 2014, strâns 1 miliard de lei, iar din a doua, scadentă la 30 septembrie, putem presupune că s-a încasat o sumă identică – faptul că din acciza suplimentară s-au colectat aproximativ 500 de milioane de lei.

Pentru anul acesta, Guvernul a micșorat taxa pe stâlp de la 1,5% la 1%, ceea ce înseamnă deja o treime din bani mai puțin.

Pe de altă parte, Guvernul a introdus în proiectul financiar al Master Planului de Transport ca sursă de finanțare acciza pe carburanți – fără a stabili deocamdată dacă va fi vorba despre întreaga acciză sau numai despre cea suplimentară de 7 eurocenți la litru.

Majorarea încasărilor, o utopie

Potrivit celor mai recente estimări publicate de Comisia Naţională de Prognoză, PIB a înregistrat anul trecut o creştere nominală de 5,2%. Dacă eliminăm cele 2,5 miliarde lei din noile taxe – pe stâlp și acciza suplimentară -, creşterea totală a veniturilor este sub 5%, chiar mai mică decât cea a PIB, astfel că ipoteza majorării încasărilor din combaterea evaziunii fiscale nu este susţinută.

Însă ministrul Vâlcov declară, cot la cot cu premierul, că după discuţiile cu şeful ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, se aşteaptă în 2015 ca încasările bugetare să depăşească cu 8 miliarde de lei programul de colectări din 2014.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.