Ministrul Justiţiei îşi face bagajele

Mona Pivniceru îşi face bagajele de la Ministerul Justiţiei, după nici un an de la numire, pentru a ocupa un post de judecător la Curtea Constituţională (CCR), în locul Aspaziei Cojocaru, al cărei mandat se va încheia în 8 iunie. Până atunci, plenul Camerei Deputaţilor trebuie să desemneze noul magistrat până la 30 martie, aşa cum a anunţat, luni, secretarul Camerei, Niculae Mircovici. De altfel, anul acesta expiră mandatele altor 2 magistraţi constituţionali, Ion Predescu şi Acsinte Gaspar, ambii numiţi în 2004, în timpul guvernării lui Adrian Năstase.

Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, a trimis deja scrisoarea privind încetarea în 8 iunie a mandatului Aspaziei Cojocaru, numită în CCR la propunerea Camerei Deputaţilor.

Potrivit Legii 47/1992, cu 3 luni înainte de expirarea mandatului fiecărui judecător, preşedintele Curţii îl sesizează pe preşedintele Camerei Parlamentului care a numit judecătorul sau, după caz, pe preşedintele României, solicitându-i să numească un altul în locul lui, iar numirea trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Valer Dorneanu şi Mona Pivniceru vor fi susţinuţi de PSD şi PNL pentru a fi numiţi judecători la Curtea Constituţională. A treia propunere trebuie să o facă Preşedinţia.

Mona Pivniceru a confirmat, marţi, la Antena 3, că va fi propusă pentru funcţia de judecător la CCR. Ea a spus că “este atrasă” de ideea de a fi judecător la Curtea Constituţională, prin vocaţia sa de magistrat – calitate la care a renunţat, totuşi, în vara trecută, când a demisionat.

Pivniceru are de rezolvat însă până atunci problema spinoasă a nominalizării şefilor Parchetului General şi DNA, a adjuncţilor acestora şi a şefilor de secţii – în total circa 40 de persoane. Până în prezent a tot amânat procesul de selecţie, eşuat lamentabil la sfârşitul anului trecut, când Pivniceru a propus doi procurori mediocri, iar preşedintele Traian Băsescu a refuzat numirea lor.

Chiar dacă Pivniceru va fi desemnată la 30 martie judecător constituţional, o va putea înlocui pe Aspazia Cojocaru abia în iunie, iar până atunci nu are nicio scuză să amâne numirile în justiţie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.