Ministrul Sănătății a demisionat imediat după anunțul SRI privind informările despre infecțiile intraspitalicești

Pe fondul scandalului dezinfectanților diluați din spitale, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu a demisionat astăzi, imediat după ce SRI a anunțat că a trimis în ultimii 5 ani aproximativ 100 de informări privind infecțiile intraspitalicești.

“În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecţiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanţii utilizaţi la nivelul unităţilor spitaliceşti din ţară. Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt preşedinţii de Consilii Judeţene, prefecţii, miniştrii, primul-ministru, Preşedintele României. Toţi aceşti beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuţiilor lor, despre disfuncţionalităţile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti”, se arată în comunicatul SRI.

La o jumătate de oră de la demisia lui Achimaș, premierul Dacian cioloș a anunțat că a preluat interimatul la șefia Ministerului Sănătății.

Parchetul General a deschis o anchetă asupra utilizării în spitalele a dezinfectanţilor achiziţionaţi de la firma Hexi Pharma, despre care au apărut în presă informații că sunt diluați.

Inițial, ministrul Achimaș a anunțat că nu poate da publicității lista spitalelor care folosesc susbstanțe diluate, invocând faptul că nu îi permit procurorii, însă Parchetul a negat public acest lucru.

Vineri, Ministerul Sănătății a făcut publică o listă cu 50 de spitale care folosesc dezinfectanții diluați de la Hexi Pharma. Seara, sute de persoane, între care răniții și familiile celor care și-au pierdut viața în clubul Colectiv, au protestat în fața sediului ministerului și la Guvern, cerând demisia ministrului: “Achimaș, pe făraș!”. La puțin timp, Ministerul Sănătății a anunțat că extinde controalele în toate spitalele, adică și la cele care folosesc substanțe dezinfectante cumpărate de la alte firme.

Sâmbătă, procurorii şi poliţiştii au făcut 4 percheziţii, ridicând documente de la sediul Hexi Pharma din Bucureşti şi de la depozitul său din localitatea Mogoşoaia.

De asemenea, au fost ridicate probe şi înscrisuri din 25 de unităţi sanitare din 21 de judeţe şi din Bucureşti.

Magda SEVERIN

Explicație foto: Ministrul Achimaș și premierul Dacian Cioloș, în vizită la răniții din Colectiv

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.