MITING ASSAI împotriva favorizării de către ASF a societăților de asigurări în detrimentul celor 5 milioane de șoferi

Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) organizează, în 2 decembrie, un protest împotriva „comportamentului protecționist pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îl practică față de companiile de asigurări, continuând să-și încalce propriile norme”, potrivit liderului asociaţiei, Cristian Muntean. Vor fi în două mitinguri: între orele 11:00 – 13:00 la Palatul Parlamentului (Parcul Izvor), cu circa 1.000 de persoane, şi la sediul ASF între orele 14:00 – 16:00, cu 500 de persoane. 

“Am atenționat ASF să își mute limuzinele de lux plătite din bani publici din fața instituției, în data de 2 decembrie, pentru că acel spațiu va deveni o veritabilă  <<Agora>> a manifestanților nemulțumiți de abuzurile asigurătorilor și scandalizați de jaful practicat de ASF“, anunţă Muntean.

ASSAI atrage atenția că este vorba de un miting declanșat de nemulțumirea generalizată a celor aproape 5 milioane de asigurați față de lipsa de transparență și abuzurile practicate de ASF și asigurători.

“Îi invităm la această acțiune de protest pe toți șoferii nemulțumiți de creșterea nejustificată a prețului RCA, pe toți cei care au avut sau au probleme în obținerea despăgubirilor din partea asigurătorilor, pe toti cei nemultumiți de modul în care ASF a înțeles să le rezolve petițiile, pe transportatorii români și, în general, pe toți cei care doresc o schimbare fundamentală a pieței de asigurări din România”, a declarat președinte ASSAI.

Redăm integral comunicatul remis redacţiei:

„Membrii Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente protestează la adresa modului de funcționare a Autorității de Supraveghere Financiară și solicită următoarele:

1. Stoparea creșterii nejustificată și necontrolată a prețului RCA, așa cum s-a întâmplat pe parcursul ultimului an;

2. Interzicerea de urgență a oricăror declarații, măsuri și activități ale ASF de natură să stimuleze societățile de asigurări să-și continue politica de majorare a tarifelor RCA și pe parcursul anului 2015;

3. Abrogarea de urgență a Normei RCA 23/2014 recent adoptate de către ASF, dat fiind că:

– prin prevederile stipulate, norma permite firmelor de asigurări să subevalueze cu până la 30% plata despăgubirii acordate păgubitului RCA în caz de daună totală;

– limitează libera concurență între service-urile auto;

– scade protecția păgubitului RCA. Despăgubirea trebuie să fie justă, legală și să acopere întregul prejudiciu produs;

4. Adoptarea unor norme RCA care să crească gradul de protecție și respect față de păgubiții RCA  –  material transmis de către ASSAI în data de 08 septembrie 2014, măsuri ignorate de ASF;

5. Abrogarea de urgență a Normei 24/2014 privind reclamațiile depuse de către petenti;

6. Eliminarea despăgubirilor subevaluate plătite păgubiților de către Asiguratori. În 85% din cazuri, firmele de asigurări achită plăți parțiale (subevaluate) ale despăgubirii;

7. Respectarea termenului legal de despăgubire la nivel național de către firmele de asigurări. În peste 83% din cazuri, firmele de asigurări achită plata despăgubirii după expirarea termenului legal;

8. Retragerea licențelor de funcționare pentru zona RCA a societăților de asigurări care nu mai îndeplinesc criteriile de solvabilitate minimă stabilită prin lege și care funcționează ilegal de peste 6 luni de zile pe piața din România. Concret, este vorba despre Astra Asigurări și Carpatica Asig, societăți de asigurări aflate în etapa premergătoare falimentului.

9. Eliminarea clauzelor abuzive din contractele de asigurare CASCO verificate și girate de către ASF;

10. Retragerea dreptului de constatare și evaluare inspectorilor de daune auto plătiți de firmele de asigurări care nu au studiile, experiența și neutralitatea obligatorii instrumentării unui dosar de daună în mod competent și imparțial. Actualii angajați ai firmelor de asigurări au ca obiectiv tergiversarea și îngreunarea instrumentării dosarului de daune, fiind bonusați la salariu proporțional cu valoarea sumelor “salvate de la plată”. Prin urmare, ASSAI solicită înlocuirea de urgență a acestor inspectori de daună plătiți de societățile de asigurări cu experți independenți CEETAR.

Pentru a remedia toate aceste situații care caracterizează în prezent piața de asigurări din România, ASSAI solicită intervenția Parlamentului României prin următoarele acțiuni:

1. Demiterea de urgență a întregii conduceri a ASF.

2. Desființarea ASF și înființarea unei noi instituții cu adevarat profesioniste, independente, în care angajăriile să se facă pe criterii obiective, strict profesionale. Noua instituție va trebui să-și respecte propriile norme de funcționare și să își desfășoare în mod autentic misiunea de promovare a stabilității activității de asigurare și de apărare a drepturilor asiguraților.

3. Adoptarea de urgență a Legii 400/2014 privind “constituirea, organizarea şi funcţionarea  Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici Auto din România (CEETAR)”, proiect de lege aflat în dezbatere parlamentară”.

Protestul ASSAI este autorizat la ambele locaţii de Primăria Municipiului București, în baza Protocolului Nr. 1284655/4825/6/19.11.2014:

Autorizatie miting

ASSAI (www.assai.ro) este asociația care reprezintă interesele service-urilor auto din România și are rolul de a proteja și dezvolta industria auto românească.

Scopul Asociației, ca organizație non-guvernamentală profesională, este să reprezinte industria de service-uri auto independente în fața autorităților române, organizațiilor profesionale, patronale și sindicale, a comunității de afaceri și a societății civile.

Potrivit ASSAI, 30% din daunele RCA susţin o evaziune fiscală de peste 57 milioane euro.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.