Miting şi marş al sindicaliştilor CFR, joi în Bucureşti

Peste 5.000 de sindicalişti CFR vor protesta joi, în Capitală, printr-o acţiune care va debuta în faţa Ministerului Transporturilor şi va continua cu un marş până la sediul Guvernului, unde va avea loc un miting, a anunţat preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu.

Protestatarii vor începe să sosească în parcul din faţa Ministerului Transporturilor de la ora 9.00, iar de la 10.00 la 11.00 vor picheta sediul instituţiei.

La ora 11.00 este programată defluirea sindicaliştilor, iar la 11.45 va începe deplasarea acestora către Piaţa Victoriei, unde la 12.15 este programat mitingul la Guvern.

Mecanicii de Locomotivă au declanşat acţiunile de protest de mai mult timp, prin pichete zilnice la sediul Ministerului Transporturilor, iar săptămâna trecută, la sediul Ministerului Finanţelor, unde au participat circa 200 de sindicalişti din toată ţara.

Protestatarii sunt nemulţumiţi de iminentele disponibilizări de la CFR, despre care spun că se vor face în lipsa plăţilor compensatorii, dar şi de reducerea timpului de lucru de la 5 la 4 zile pe săptămână, cu diminuarea a 20% din salariu.

Sindicaliştii vor salarii de cel puţin 500 de euro, cu argumentul că dacă există bani pentru lefurile “generalilor şi coloneilor” trebuie să se găsească resurse şi pentru ei. Totodată, ei cer reducerea numărului disponibilizaţilor (vehiculat la aproximativ 4.000 de persoane), acordarea de subvenţii pentru CFR şi alocarea de bani pentru investiţii.

Discuţiile de la Ministerul Finanţelor cu ministrul delegat Liviu Voinea, cu faimosul Gheorghe Gherghina şi cu secretari de stat din MT şi MFP nu s-au încheiat decât cu promisiunea că se va încerca găsirea de fonduri la rectificarea bugetară.

Ministerul Transporturilor asigură că disponibilizările vor fi exclusiv voluntare, iar angajaţii companiilor CFR vor beneficia de prevederile OUG nr. 36/2013 (plăţi compensatorii în funcţie de vechime). Cât priveşte privatizarea CFR Marfă, MT susţine că nu este prevăzută nicio înţelegere oficială referitoare la concedieri, până în martie anul viitor, cât este valabil contractul colectiv de muncă.

Totuşi, amintim că fostul ministru Relu Fenechiu a anunţat în 3 iulie că la toate companiile CFR vor fi făcute anul acesta disponibilizări – e drept, voluntare -, din care 1.000 vor fi la CFR Marfă. În presă au apărut însă informaţii că de la compania privatizată recent vor fi concediaţi 2.500 de angajaţii, iar 2.000 de la CFR Călători şi CFR SA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.