Mobilizare totala pentru salvarea lui Ponta copy-paste: noul Consiliu National de Etica se declara “unica structura exclusiv competenta sa se pronunte asupra plagiatului unui demnitar”. CNE nu se poate intruni deocamdata

1

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) anunta, vineri, ca “potrivit prevederilor legale, Consiliul National de Etica (CNE) este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduita, in cazul demnitarilor”. Amintim ca fostul ministru interimar al Educatiei, Liviu Marian Pop, a schimbat componenta CNE si regulamentul de functionare a acestui for, la putin timp dupa dezvaluirea in revista Nature a plagiatului lui Victor Ponta. Deocamdata insa, noul CNE nu se poate intruni, deoarece presedintele si un membru si-au dat demisia. De aproape doua luni, Ponta face tot posibilul sa amane luarea unei decizii asupra acuzatiilor de plagiat, desi CNATDCU, forul academic ce acorda titlurile stiintifice, a dat un verdict clar si in unanimitate: teza de doctorat a premierului roman este un plagiat de tip “copy-paste”, in care 85 de pagini sunt copiate cuvant cu cuvant, virgula cu virgula. Ponta a considerat verdictul drept “o executie mafiota” si a anuntat ca nu demisioneaza si nu renunta la titlul academic. Precizarea de vineri a ANCS vine abia dupa doua saptamani de la decizia CNADTCU de retragere a titlului de doctor, propusa Ministerului Educatiei. Cum interimarul Pop nu ar fi semnat in ruptul capului acest lucru, a venit randul noului ministru Ecaterina Andronescu sa actioneze. Ponta ramane in continuare doctor, iar ANCS mai lungeste pana dupa alegeri (decizia poate fi luata in 90 de zile) aceasta “dilema”. 

“In sensul prevederilor legale, CNE a fost sesizat de catre dl. Victor Ponta in vederea clarificarii acuzatiilor ce i se aduc cu privire la teza de doctorat ‘Curtea penala internationala’ al carui autor este. Pe baza consultarii cu specialistii, CNE urmeaza sa analizeze si sa se pronunte “, precizeaza ANCS in comunicat, la o zi dupa ce Universitatea Bucuresti a anuntat ca a stabilit procedura de analiza a tezei de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta, formand si ea o comisie paralela de analiza.

Intre timp, presedintele Consiliului National de Etica si un alt membru si-au dat demisia, potrivit purtatorului de cuvant al ANCS, Gabriela Catana. Acest lucru ar putea prelungi si mai mult decizia asteptata atat de romani, cat si de intreaga Europa, care l-au ridiculizat timp de aproape doua luni pe Victor Ponta cu plagiatul sau dezvaluit in prestigioasa revista Nature.

Demnitarii au alt regim decat “doctorii” de rand

“Potrivit prevederilor legale, CNE (Consiliul National de Etica, organism caruia ANCS ii asigura secretariatul si care se afla in subordinea Ministerului Educatiei – n.red.) este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduita, in cazul demnitarilor”, arata Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), in comunicatul de presa.

Potrivit ANCS, competentele Consiliului National de Etica in cazul plagiatului sunt stabilite de urmatoarele prevederi legale:

“Consiliul National de Etica, in conformitate cu prevederile legale  din O.G 28/2011 privind modificarea si completarea Legii 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare, este structura institutionala abilitata sa analizeze faptele care pot sa constituie abateri de la normele de buna conduita.

  • Art. 4 alin.(2) din O.G  28/2011 stabileste cazurile in care Consiliul National de Etica are obligatia sa analizeze sesizari sau contestatii.
  • Alin. (3) al art. 4 din OG nr. 28/2011 precizeaza ca sesizarile privind abaterea de la normele de buna conduita pentru persoanele care ocupa functii de demnitate publica sunt analizate numai de catre Consiliului National de Etica.
  • OG nr. 32/1998, aprobata prin Legea nr. 760/2001, nominalizeaza functiile de demnitate publica din administratia publica centrala, ca fiind: primul-ministru, viceprim-ministrul, ministrul de stat, ministrul, ministrul delegat, secretarul general al Guvernului, secretarul general adjunct al Guvernului, consilierul de stat, secretarul de stat si asimilatul acestuia din cadrul aparatului propriu de lucru al primului-ministru, din cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului, Secretariatului General al Guvernului, Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul si din cadrul ministerelor, precum si conducatorul organelor de specialitate ale administratiei publice centrale, cu rang de secretar de stat.

Rezulta deci, ca, potrivit prevederilor legale, CNE este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de buna conduita, in cazul demnitarilor, argumenteaza ANCS.

“Pe baza consultarii cu specialistii, CNE urmeaza sa analizeze si sa se pronunte”, se mai arata in comunicat, fara a se preciza termenul in care se va lua decizia.

Teodor Petrescu, presedintele CNE, si Romita Iucu, membru, au demisionat 

Dupa ce interimarul Pop a schimbat componenta CNE si Regulamentul de functionare a acestul for, Teodor Petrescu – presedinte – si Romita Iucu – membru al CNE – si-au dat demisia din acest Consiliu, ei nefiind inlocuiti pana acum.

ANCS nu a stat insa cu mainile in san si a facut o adresa catre Ministerul Educatiei sa se suplimenteze numarul de persoane. Urmatoarea sedinta a Consiliului National de Etica se va desfasura miercuri, 18 iulie,iar daca pana atunci ministrul Ecaterina Andronescu nu va gasi doua persoane dispuse sa ocupe locurile ramase vacante sedinta nu se va putea tine. Cum este vacanta, totul s-ar putea lungi pana in toamna.

Termenul legal de solutionare a unei sesizari este de 90 de zile, dar in aceasta situatie, cand nu exista presedinte pentru CNE, totul se blocheaza, ceea ce Victor Ponta atat a asteptat.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. De ce este nevoie de un organism special pentru a se analiza abaterile demnitarilor? Corect este sa fie tratati si demnitarii cu aceeasi unitate de masura, ca oricare alt cetatean al tarii, i special cand este vorba de evaluarea diplomelor si a tezelor de doctorat.
    CNE a fost reformat si alcatuit special pentru a-l salva pe Ponta de acuzatia de plagiat si si-a indeplinit “misiunea”. A decretat ca Ponta nu a plagiat! Ca si cum, prin aceasta decizie penibila ar putea sterge fapta prim ministrului! Ca si cand nu ar sti tot globul, ca a copiat 85-130 de pagini, inclusiv concluziile, in asa-zisa teza! CNE arunca in ridicol invatamantul romanesc si pe sine insusi, impreuna cu acesta!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.