Modificarea taxei auto, din nou amânată

Guvernul a amânat din nou modificarea taxei auto, deşi promisese la finele anului trecut că în prima şedinţă din 2013 va adopta un act normativ în acest sens. De atunci au trecut două şedinţe fără a se stabili o formă finală a ordonanţei. După ce a anunţat schimbarea taxei de poluare în “timbru de mediu”, ministrul Rovana Plumb a mai cerut o păsuire în şedinţa de miercuri a Executivului, dar nu se ştie sigur dacă şi la următoarea reuniune a Guvernului nu se va întâmpla la fel. Între timp, UNTRR a transmis propuneri interesante Executivului, privind stabilirea acestei taxe pentru proprietarii vehiculelor.

“Ministrul Rovana Plumb a mai cerut o amânare pe această temă, pentru că e foarte importantă”, a spus vicepremierul Liviu Dragnea, la finalul şedinţei Executivului.

Întrebat de jurnalişti dacă există un termen-limită până la care Guvernul şi-a propus adoptarea noului sistem de taxare, vicepremierul s-a rezumat la a spune că: “Noi sperăm cât mai repede”.

Până atunci, taxa de primă înmatriculare şi taxa de primă vânzare auto rămân în vigoare. Suspendată de Guvernul Boc la nici două săptămâni de la adoptare, însă doar până la începutul acestui an, taxa de primă vânzare auto pentru vehiculele înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 şi pentru care nu s-a plătit nicio taxă este din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România a propus, miercuri, Guvernului mai multe măsuri pentru protecţia mediului şi atragerea de venituri la buget: renunţarea la taxa auto şi aplicarea unui impozit anual diferenţiat, precum şi reducerea rovinietei şi majorarea primei de casare.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.