MOL își diversifică sursele de aprovizionare

Primul transport de țiței din cadrul contractului semnat în această vară de Grupul MOL și JANAF – operatorul sistemului de transport prin conducte – a ajuns, sâmbătă, în portul Omisalj (foto) din Croația, şi în continuare sunt așteptate noi tancuri petroliere. Ţițeiul va fi transportat din portul Omisalj, prin oleoductele JANAF și Adria, până la rafinăria Duna.

Contractul dintre MOL și JANAF vizează transportul unei cantități de circa 240.000 de tone de țiței brut, în perioada 1 august – 31 decembrie 2013. Cooperarea dintre cele două companii nu este o noutate, întrucât ruta a mai fost folosită în anii anteriori, dar noua colaborare pentru transportul țițeiului va fi un proiect de continuitate. Țițeiul va fi pompat prin sistemele de conducte JANAF și Adria către Rafinăria Duna, informează Grupul MOL, într-un comunicat remis redacţiei.

Dl. Ferenc Horváth, VicePreședinte Executiv al Grupului MOL, responsabil de activitățile Downstream, a declarat: ”Această cooperare răspunde perfect obiectivelor segmentului Downstream al Grupului MOL întrucât asigură accesul către piețele lichide de țiței din zona Mediteranei. Reluarea livrărilor oferă  MOL ocazia să testeze diverse tipuri de țiței și îi permite să răspundă într-un mod mai flexibil schimbărilor pieței”.

Dr. Dragan Kovačević, CEO și Președinte al Consiliului de Administrație al JANAF Plc., a declarat: “În primul rând, Consiliul de Administrație al JANAF își exprimă satisfacția pentru reluarea cooperării de afaceri cu Grupul MOL. Aceasta confirmă consolidarea poziției JANAF pe harta Europeană a energiei și va reprezenta un stimul pentru noi operațiuni atât împreună cu Grupul MOL cât și cu alți parteneri strategici. Ca urmare a deciziilor adoptate până acum de Consiliul de Administrație, JANAF este în poziția de a-și adapta activitatea pentru a răspunde cerințelor pieței și ale partenerilor de afaceri. Credem că prin acest mod de operare JANAF poate avea rezultate și mai bune în perioada următoare, contribuind, printre altele, la dezvoltarea economiei în general”.

Dl. Zoltán Áldott, președintele Consiliului de Administrație al INA a afirmat: „JANAF și INA au fost parteneri strategici de mulți ani, astfel încât ne bucură consolidarea cooperării între MOL și JANAF. Sunt convins că Grupul MOL se poate baza pe un partener de încredere, iar acesta este un nou pas pentru dezvoltarea economică a Croației în general”.

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie multinaţională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 30.000 de angajaţi în întreaga lume. Segmentul Upstream cuprinde operațiuni în Orientul Mijlociu, Africa, Asia de Sud și țările membre CSI, compania având peste 75 de ani de experiență în producția de hidrocarburi.

În prezent desfășoară activități de explorare în 11 țări și de producție în 7 țări, nivelul producției fiind de peste 118.000 barili echivalent petrol pe zi. Segmentul Downstream al Grupului controlează 2 rafinării şi 2 unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia, Croaţia şi Italia.

Compania deţine, de asemenea, o reţea de peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, dintre care 138 în România. Grupul operează o reţea de conducte de gaze naturale de înaltă presiune de peste 5.800 km în Ungaria.

Grupul MOL activează şi în comercializarea şi distribuţia de gaze naturale la nivel regional. Compania a semnat acorduri de concesiune cu Agentia Naţională pentru Resurse Minerale pentru 3 perimetre din vestul României, dintre care unul a fost ratificat de către toate autoritățile competente. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.