Momeala de alegeri: Salariile bugetarilor si pensiile cresc cu 5%

Premierul Emil Boc a declarat, luni, ca Guvernul are in vedere “majorari prudente” ale salariilor bugetarilor si ale pensiilor, dar  “mai tarziu, in cursul anului 2012” si numai daca va exista o crestere economica stabila. Sulfina Barbu, ministrul Muncii, considera si ea ca este posibila o indexare “cu maximum 5 procente, in a doua parte a anului”. Aceste declaratii nu pot fi in acest moment decat populiste, atat timp cat o crestere economica nu poate fi constatata decat in aprilie. Pentru mediul privat, primul-ministru are un singur anunt: din 7 februarie va fi pus in aplicarea programul de debirocratizare, care va permite infiintarea unei firme in 3 zile. Cam putin, avand in vedere ca pe spinarea celor din privat vor creste lefurile bugetarilor.

Emil Boc a facut precizarea ca Executivul “nu se va angaja in majorari salariale fara acoperire” si “nu va lua masuri populiste care pot destabiliza tara”, el cerandu-le ministrilor “sa pastreze aceasta linie de comunicare prudenta”. Comunicare activata la presiunea strazii, ea fiind inexistenta pana acum.

 “Prioritatea noastra ramane sustinerea cresterii economice in 2012. Avem cateva motoare: cele 6 mld euro din fonduri europene, cheltuirea cu eficienta a celor 32 mld lei fonduri bugetare pentru investitii, precum si continuarea procedurilor de reducere a taxelor parafiscale”, a spus premierul in deschiderea sedintei de Guvern.

La randul sau, Sulfina Barbu, ministrul Muncii, a declarat, luni, la Parlament, ca este nevoie de o crestere economica intre 1,8 si 2,3% pentru a fi posibila indexarea pensiilor si a salariilor cu cateva procente, maximum 5. “Deocamdata nu avem datele privind cresterea economica. Trebuie sa asteptam primul trimestru. Daca nu vom avea o crestere conomica care sa ne asigure resurse, nu ne vom imprumuta din nou pentru indexarea salariilor si pensiilor pentru ca nu este posibil. Speram ca aceasta crestere economica sa se sustina si sa ne permita ceea ce am discutat in toamna”, a spus ea.

Alegerile, la usa

Este prima momeala aruncata electoratului pentru alegerile care bat la usa, daca localele vor ramane in prima duminica din iunie si nu se vor muta cu parlamentarele, in noiembrie.

Marti, Curtea Constitutionala va da publicitatii motivarea deciziei privind neconstitutionalitatea partiala a Legii alegerilor comasate. Daca in Coalitia de la guvernare se va lua decizia ca articolele neconstitutionale din actul normativ sa nu se mai modifice in Parlament, alegerile pentru primari si consilierii locali si judeteni vor trebui sustinute cu multe promisiuni livrate electoratului, atat din partea PDL, cat si din cea a UDMR si UNPR.

De fapt, nu este chiar prima momeala; aceea s-a consumat deja, prin anuntul modificarii Legii privind taxa auto (de poluare). Caimacul l-a luat UDMR, prin ministrul sau Laszlo Borbely.  

Coalitia, la concurs de promisiuni

Partidele din coalitie par a se intrece in declaratii populiste. In urma cu o zi, Laszlo Borbely anunta ca UDMR va analiza serios oportunitatea declansarii alegerilor anticipate.

Luni, Marian Sarbu a declarat ca UNPR va solicita joi, la intalnirea cu delegatia FMI, BM si UE, revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anului 2010, “in contextul prudentei”.

Biroul Permanent National al PDL l-a mandatat pe Emil Boc şi Guvernul sa negocieze cu delegatia FMI o crestere prudenta de salarii si pensii, in baza scrisorii de intentie transmisa organismului international in decembrie a anului trecut. Anuntul a fost facut, tot luni, de Gheorghe Flutur.

Suta lui Ceausescu in nava pandita de furtuna

Presedintele PSD, Victor Ponta, nu a lasat taxata intentia Coalitiei de guvernare de majorare a pensiilor si salariilor aratand ca este polulista si “va avea acelasi efect cu suta de lei pe care o dadea Ceausescu”.

Jeffrey Franks a incercat o readucere cu picioarele pe pamant, declarand, luni, ca daca va creste salariul minim, se vor face mai puţine angajari. Seful misiunii FMI in Romania pare si el contaminat de metafore: “Romania este ca o nava iesita dintr-o furtuna, reparata, dar in zare se vede alta furtuna si este nevoie de conditiile necesare pentru a trece prin ea”.    

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.