Moment de cumpănă în transportul expres

Transportul comunitar realizat cu autoutilitare de 3,5 t își încetinește ritmul de dezvoltare. Se apropie o criză, sau există alte cauze?

Zsolt Gogucz, Managing Director Kefren Expres: „Astăzi, majoritatea problemelor apar din lipsa cunoștințelor. Transportul expres este ușor accesibil și au intrat pe acest segment persoane care nu au o minimă pregătire. Mulți nu știu să își determine corect costurile, afectând întreaga piață”

Un sondaj realizat de Kefren Expres în rândul firmelor românești de transport expres arată că 72% dintre acestea și-au dezvoltat activitatea în 2017, 44% în 2018 și doar 36% vor să se dezvolte în 2019 și, în plus… nu mai puțin de 50,8% dintre firme consideră că 2019 va fi un an de criză.

Cert este faptul că venim după o perioadă lungă în care costurile au crescut, fără ca acest lucru să se reflecte în tarifele practicate.

Astfel, în 2016 s-a atins echilibrul între profitul mediu pe vehicul și venitul șoferului, acesta din urmă continuând să crească.

„În perioada 2013 – 2018, tarifele pe care lucrează transportatorii au rămas aproximativ neschimbate. În schimb, salariile șoferilor au crescut continuu și, între 2015 și 2016, s-a ajuns la punctul în care profitul pe mașină s-a intersectat cu salariul șoferului. De atunci, profitul pe mașină este în scădere, iar salariile șoferilor în creștere. Sigur, trebuie să avem în vedere modul în care se calculează profitul, existând tendința în rândul firmelor de a majora capitolul costuri cu elemente care nu au legătură directă cu activitatea”, a arătat Zsolt Gogucz, Managing Director Kefren Expres.

Un lucru rămâne clar – patronii câștigă tot mai puțin la fiecare mașină exploatată, iar trendul va continua, dacă nu se reușește majorarea tarifelor. Însă este greu de anticipat o asemenea majorare, în condițiile unei concurențe acerbe. „Pe lângă parcul mare de autoutilitare, acest segment are de suferit și din cauza proastei gestiuni. Este elocvent faptul că majoritatea firmelor din acest sector nu își face bugete și calculează rentabilitatea pe cursă sau, în cel mai fericit caz, pe lună. Astfel, canibalismul în piață este la un nivel foarte ridicat”, a completat Zsolt Gogucz.

Mai puține firme

Volumele de mărfuri sunt în scădere și aparent am intrat în ciclul economic specific unei recesiuni. În plus, noile reglementări pentru reducerea poluării au, de asemenea, ca efect o încetinire a economiei.

Conform sondajului realizat de Kefren Expres, din 2016 și până în 2018, costurile transportatorilor pe mașină s-au majorat în medie cu 439 euro la fiecare 10.000 km parcurși. Carburantul contribuie cu 189 euro la această majorare, iar veniturile șoferilor cu 250 euro.

„Mă aștept ca începând cu 2019 să scadă numărul firmelor ce operează pe acest segment. Dacă nu faliment, oricum vom asista la o reorientare către alte activități. S-a ajuns la un nivel în care, fără o abordare profesionistă și o strategie corectă de business se pierde controlul”, a declarat Zsolt Gogucz.

Un conflict devenit clasic pe piața transportului expres a apărut între casele de expediții și transportatori. Pe scurt, transportatorii sunt nemulțumiți de casele de expediție, care le diminuează profitul, iar acestea din urmă au probleme cu transportatorii care nu știu să își facă bine treaba.

„În general, transportatorii nu pot lucra direct cu clienții mari, mai ales că unii dintre aceștia plătesc nu la 30 sau 60 de zile, ci de două ori pe an. În cazul contractelor mari. nu putem vorbi de termene de plată rezonabile. Faptul că o cursă trece, de multe ori, prin mai multe case de expediție, nu reprezintă neapărat o situație negativă. Contractele încheiate cu producătorii, polițele de asigurare deținute pentru riscul de neplată, auditurile realizate sunt aspecte care oferă caselor de expediție posibilitatea de a finanța termenele mari de plată. Este greu de crezut că un transportator va putea să facă aceste lucruri. În plus, producătorii mari nu au logistica necesară să lucreze direct cu un număr mare de operatori mici de transport. Mulți transportatori nu percep acest lucru și s-a ajuns la o înverșunare în piață. Sigur, sunt și case de expediție care, doar din gestionarea fluxului de informații și, eventual, câteva relații personale, reușesc să se interpună între clientul final și transportatori, fără a aduce plus valoare”, a explicat Zsolt Gogucz.

Legislația europeană afectează și transportul mic

Legislația europeană afectează și transportul expres. Germania, de exemplu, nu mai este o piață liberă pentru transportul de 3,5 t, din punct de vedere al cabotajului. „Controalele și restricțiile sunt în creștere, chiar dacă sunt anumite aspecte de neînțeles. Pe de o parte, există, la nivelul țărilor Vest-europene, o lipsă importantă de șoferi, însă, în același timp, descurajează și, chiar, blochează acele soluții de transport care ar putea ameliora problema cu care se confruntă. O asemenea abordare va duce la majorarea tarifelor de transport, afectând, astfel, întreaga economie”, a spus Zsolt Gogucz.

Impactul va fi unul semnificativ, mai ales că, începând cu 2012, flota românească destinată transportului expres pe comunitate a crescut mult.

„La început, informația fiind mai redusă, s-a lucrat prin case de expediție și contacte românești. Pe măsură ce transportatorii români au crescut, au acumulat experiență și, totodată, expeditorii străini au sesizat creșterea flotei românești s-a ajuns la contracte directe (pentru majorarea marjei la transport și scăderea costurilor pentru expeditori). Astăzi, sunt multe firme din Germania care lucrează cu flote considerabile românești, de 3,5 t. Iar, preponderent, aceste flote sunt utilizate pentru curse domestice în Germania. Domeniul coletăriei este campion în acest sens și nu știu în ce măsură se va putea reglementa problema cabotajului”, a arătat Zsolt Gogucz.

În plus, de câțiva ani, se realizează controale privind activitatea zilnică. Primul stat a fost Germania, care a introdus foile de somn, prin care un conducător auto de 3,5 t poate dovedi timpul de lucru (faptul că nu lucrează mai mult de nouă ore). De anul trecut, a introdus și Franța o prevedere similară.

„Firmele de transport expres ar trebui, în primul rând, să își pună întrebarea unde se văd peste 3 – 4 ani, luând în calcul modificările importante de pe piață – legislative, de tehnologie, resurse umane… Companiile care vor să rămână pe piață trebuie să contureze răspunsuri la aceste schimbări”, a subliniat managerul Kefren Expres.

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.