Monica Macovei: Am dubii ca diagnosticul lui Nastase este corect. Dan Sova: E o pozitie inumana, rautate viscerala

Europarlamentarul PDL Monica Macovei se indoieste ca diagnosticul pus de dr. Serban Bradisteanu lui Adrian Nastase este corect, intrucat medicul, fost senator PSD in timpul Guvernului Nastase, este cercetat de DNA intr-un dosar de coruptie. Ea cere, de altfel, demisia lui Ioan Rus, pe care ilacuza ca “a incalcat legea cand l-a sunat pe condamnatul Nastase sa negocieze un regim preferential de a ajunge la inchisoare”. In replica, senatorul PSD Dan Sova sustine ca pozitia Monicai Macovei “este absurda si arata rautate viscerala”, iar ce a facut ministrul Rus “este uman”.

“Am dubii serioase cu privire la faptul ca Adrian Nastase este tratat si primeste diagnostic de la doctorul Bradisteanu. (…) Faptul ca diagnosticul il pune doctorul Bradisteanu, care a fost senator PSD si cercetat pentru coruptie, nu-mi da o stare de liniste cu privire la faptul ca diagnosticul este unul corect”, a declarat, sambata, fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, inainte de participarea la Congresul de constituire a Partidului Noua Republica (PNR).

Amintim ca fostul premier PSD Adrian Nastase, condamnat miercuri de Inalta Curte  de Casatie si Justitie (ICCJ) la 2 ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie, a incercat sa scape de inchisoare impuscandu-se, miercuri seara, la locuinta sa din strada Zambaccian, dupa ce doi politisti au venit sa il ridice.

Mari semne de intrebare

Tentativa de suicid ridica insa mari semne de intrebare, pe care le-a exprimat public si Monica Macovei, intrucat condamnatul – operat la mai bine de 10 ore de la incident, cu rani superficiale -, a ramas internat la Spitalul Floreasca, in loc sa fie dus la spitalul Penitenciarului Rahova, la fel ca toti detinutii aflati in aceasta situatie. In loc sa fie incarcerat, el a primit vizite la spital, ca orice pacient, iar unul dintre medicii care l-au operat, profesorul Ioan Lascar, a anuntat, vineri, ca evolutia starii sale de sanatate este “foarte buna”. In schimb, dr Bradisteanu a spus ca se mira cum de Nastase nu a facut pana acum infarct, el suferind de mai multe boli, printre care si cardiace.

Avocatul lui Nastase a depus o cerere de amanare a pedepsei, pe motive medicale, care are primul termen de judecata la Tribunalul Bucuresti pe 5 iulie, exact dupa cele 14 zile de recuperare recomandate de medici.

Desigur, toate marile semne de intrebare vor avea raspuns in momentul finalizarii anchetei Parchetului General.

Bradisteanu, mita pentru aparatura medicala din penitenciare

Medicul Serban Bradisteanu este acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie ca, in calitate de presedinte al comisiei de evaluare in cadrul unei licitatii organizate de Ministerul Justitiei, a primit in perioada 2001-2002 (cand ministru era Rodica Stanoiu)  4 milioane de euro mita, in conturile unei firme offshore pe care o detine in Insulele Virgine Britanice, in schimbul achizitionarii de aparatura medicala supraevaluata si inutila, pentru dotarea spitalelor din sistemul penitenciar.

Urmarirea penala a inceput in 2006, iar procesul in 2007, si s-a incheiat cu achitarea inculpatului, insa ICCJ a admis apelul DNA in 2010, astfel ca procesul se va rejudeca. In 2011, in noiembrie, instanta a respins recursul lui Bradisteanu, astfel ca procesul va fi reluat pe fond la Tribunalul Bucuresti.

Dan Sova: Ce a facut Ioan Rus este uman

“Reactia doamnei Macovei arata pana unde a ajuns politica PDL de instigare la ura. Ceea ce a facut Ioan Rus este uman. Nu a ajutat pe nimeni sa se sustraga de la nimic. Inteleg insa ca pozitia Monicai Macovei deriva din dragostea ei netarmurita pentru anchetele de tip stalinist, din vremuri de trista amintire, in care ‘dusmanii poporului’ erau umiliti public inainte sa fie trimisi la canal. Reflexele de procuror comunist nu par sa dispara cu mare usurinta”, se arata intr-un comunicat al PSD, semnat de Dan Sova.

El sustine ca fostul ministru al Justitiei are “o pozitie rusinoasa si inumana” referindu-se la dubiile exprimate public de Macovei cu privire la diagnosticul pus de dr. Bradisteanu lui Nastase.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.