Monica Macovei, în Parlamentul European: “La referendum s-au fraudat 1,5 milioane de voturi”

Europarlamentarul român Monica Macovei a spus miercuri, în plenul Parlamentului European (PE), că la referendumul de destituire a preşedintelui Traian Băsescu au fost fraudate circa 1,5 milioane de voturi, iar datele apar în dosarul penal deschis lui Liviu Dragnea. “Procurorii cercetează fraude la referendum, sunt în lucru peste 500 de dosare. În unul din dosare sunt alegaţii de 1,5 milioane de voturi fraudate. Trebuie menţinute aceste dosare şi apăraţi procurorii, pentru că se încearcă îndepărtarea lor. Fraudarea unui vot este forma de corupţie cea mai urâtă, pentru că este împotriva poporului”, a declarat Macovei, la dezbaterea privind situaţia politică din România.

“Acum câteva zile, procurorul-şef al DNA a afirmat ca în secţiile verificate s-au găsit indicii şi probe de fraudă între 5%, 10 % şi 15%”, a adăugat eurodeputata PDL.

Ea a insistat că ceea ce s-a întâmplat în România în ultimele luni a avut drept scop “oprirea unor anchete penale împotriva unor politicieni” şi “luarea Justiţiei captivă în curtea unor partide politice”.

Nu se fac dosare politice, există probe

Macovei a subliniat că dosarele împotriva politicienilor nu sunt de natură politică, pentru că sunt cercetaţi politiceni de toate culorile politice.

“Procurorii şi judecătorii nu fac dosare politice, aceştia cercetează pe oricine este la putere. Insist pe acest lucru pentru că, în realitate, ceea ce s-a întâmplat în România a fost pentru oprirea acestor anchete şi pentru luarea justiţiei captivă în curtea unor partide politice”, a spus ea.

Acelaşi lucru îl spunea şi Daniel Morar, şeful DNA, precizând că peste 100 de condamnări au fost pronunţate de judecători în ultimii ani, iar aceasta este cea mai elocventă probă.

Boştinaru: Macovei intervine în treburile Justiţiei

În replică, eurodeputatul PSD Victor Boştinaru a declarat că afirmaţiile lui Macovei, care conţin date confidenţiale, reprezintă “dovada halucinantă a intervenţiei unui europarlamentar în treburile justiţiei”. El a precizat că în luna mai CSM a acuzat-o pe Monica Macovei de interferenţă în treburile Justiţiei.

Monica Macovei a explicat însă că “Cifra de 1,5 milioane apare într-un singur dosar, cel al lui Liviu Dragnea, şi este din presă, iar cifra până la 15% fraudă este din declaraţiile procurorului-şef pe care vor să îl dea afară“.

Corina Creţu: Referendumul a fost legal

Eurodeputatul PSD Corina Creţu a ţinut să precizeze că rezultatele referendumului din 29 iulie au fost declarate legale de către Curtea Constituţională.

Ea a spus că PDL, deşi a avut reprezentanţi în toate secţiile de vot, nu a făcut nicio plângere privind acuzaţiile de furt, acestea venind abia la 3 săptămâni după referendum.

Macovei: Am intrat în UE ca să respectăm regulile

Europarlamentarul Monica Macovei a mulţumit Comisiei Europene şi Parlamentului European pentru ajutorul pe care l-au acordat României în perioada de pre-integrare şi după aderarea la UE.

“Noi, românii, am intrat în UE ca să respectăm regulile, ca să reconsolidăm democraţia, ca să fim liberi, ca să fim responsabili pentru viaţa noastră şi să avem o justiţie dreaptă, independentă, imparţială, care să cerceteze pe oricine, chiar la putere, chiar politician, ceea ce nu s-a întâmplat înainte. (…) Procurorii şi judecătorii care fac dosare cu politicieni astăzi sunt cei lăudaţi şi cei care au primit premii în fiecare raport al Comisiei Europene pe MCV. De aceea, este foarte important sa revenim la aceasta normalitate”, a pledat Macovei.

Ea a explicat că trebuie finalizate aceste dosare şi menţinuţi aceşti procurori, pentru că se încearcă să fie daţi afară înainte de rezultatul acestor anchete.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.